Gepost op

Lancering Pictostudio Hallo

Op donderdag 14 november lanceren Middin en Spelpartners de chat-app Pictostudio Hallo. Pictostudio Hallo is een chat- en messaging app waarmee cliënten elkaar en hun netwerk (ouders, familie, vrienden, begeleiders) veilig simpele berichten met Visitaal-pictogrammen kunnen sturen.

Pictostudio Hallo is in samenwerking met Middin ontwikkeld en beschikbaar op Android en iOS (iPhone).

Gratis aanmelden kan per e-mail: innovatie@middin.nl

Verder lezen Lancering Pictostudio Hallo
Gepost op

Pictostudio Pro voor de iPad

Sinds vorige week werkt Pictostudio Pro ook op de iPad. Het was al langer mogelijk om documenten te openen en op te slaan vanaf een tablet. Nu kun je ook pictogrammen verslepen, tekstvlakken aanmaken en klokken toevoegen. Ook het wijzigen van achtergrondkleuren is eindelijk mogelijk.

We proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wens om een programma aan te bieden dat op alle apparaten werkt. Tablets zijn in de zorg en het onderwijs erg populair, maar veel specialistische programma’s zijn helaas niet als app beschikbaar.

Door Pictostudio Pro als web-app aan te bieden (een app die je kunt openen in de browser) kun je ons programma ook een tablet openen. Wie pictogrammen wil inzetten, is niet langer gebonden aan een computer of laptop. Je kunt ook onderweg een document aanmaken en opslaan als PDF-bestand.

De aanpassingen zijn in principe ook geschikt voor Android-tablets, maar omdat er zoveel verschillende fabrikanten zijn die Android-tablets aanbieden, kunnen we niet garanderen dat Pictostudio Pro op ieder model werkt. Mocht je binnen jouw organisatie met een specifiek model werken, kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden om Pictostudio Pro hiervoor te optimaliseren!

Pictostudio Pro is nu beschikbaar als web-app voor computers, laptops, Chromebooks en tablets. Het programma werkt met alle populaire browsers: Internet Explorer, Google Chrome, Safari en Firefox.

Zelf ervaren hoe gemakkelijk je met Pictostudio Pro kunt werken? Organisaties en professionals in zorg en onderwijs kunnen Pictostudio Pro meteen bestellen. Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwste pictogrammen en mogelijkheden.

Gepost op

Lancering Pictostudio Pro op ISAAC-nf congres

Veel belangstelling voor Pictostudio.

Vorige week hebben we Pictostudio Pro gelanceerd op het ISAAC-nf congres in Doorn, hét congres voor Ondersteunde Communicatie. ISAAC-nf is de Nederlands-Vlaamse tak van de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC). Tijdens dit jaarlijkse congres worden de nieuwste inzichten en tools op het gebied van Ondersteunde Communicatie gepresenteerd.

Namens Visitaal en Spelpartners presenteerde developer Michael Schuijff de beta-versie van Pictostudio Pro tijdens een workshop met logopedisten en communicatiedeskundigen uit de zorg. Een spannend moment voor ons: de eerste keer dat we experts van buitenaf lieten ervaren wat je allemaal met Pictostudio Pro kunt doen! Gelukkig waren de reacties heel positief.

Michael Schuijff presenteert Pictostudio Pro.

Zelf aan de slag met Pictostudio Pro? Het is voor professionals in de zorg en het onderwijs vanaf nu mogelijk om Pictostudio Pro te bestellen. Vraag een vrijblijvende offerte aan

Met Pictostudio Pro kun je zelf vanuit de browser stickervellen, stappenplannen, dag- en weekschema’s, certificaten, diploma’s en wenskaarten ontwerpen. Je maakt een nieuw document aan of begint met één van onze sjablonen voor weekplanners, dagschema’s of stappenplannen. Die kun je eenvoudig aanpassen met eigen picto’s, klokken of kleuren. Kies een pictogram uit de bibliotheek met meer dan 1.600 pictogrammen of plaats een eigen afbeelding. Je eigen foto’s kun je delen met collega’s of familie in de bibliotheek van Pictostudio Pro.

Een weekplanner met klokken in Pictostudio Pro.

Templates voor dagplanning en nieuwe pictogrammen

Ondertussen werken we door aan het ontwerpen van nieuwe pictogrammen, stappenplannen en dagschema’s voor Pictostudio.

Ook deze week vinden gebruikers van Pictostudio weer nieuwe pictogrammen in hun bibliotheek. Zonder downloaden of andere handelingen: in Pictostudio heb je de meest actuele pictogrammen altijd onder handbereik!

Veilig chatten met pictogrammen: Pictostudio Hallo

Naast Pictostudio Pro hebben we natuurlijk ook meer verteld over Pictostudio Hallo, de chat-app met Visitaal-pictogrammen die we samen met Middin hebben ontwikkeld en die volgende maand beschikbaar komt. Ter plekke kon men deze eenvoudige chatapp op de eigen smartphone installeren en uitproberen.
Er wordt al druk getest op meerdere instellingen en scholen en de reacties zijn erg enthousiast; veilig chatten met Visitaal-pictogrammen is voor veel cliënten een uitkomst!

Gepost op

Pictostudio Pro is (bijna) af!

Goed nieuws! Pictostudio Pro is (bijna) af!

Alle belangrijke functies zijn uitgebreid getest en werken zoals het moet. Je kunt nu eenvoudig documenten opmaken, bewerken, openen en opslaan, printen en exporteren als PDF en je hebt toegang tot alle Visitaal-pictogrammen, klokken, timers en meer.

Het is feest, Pictostudio Pro is (bijna) af!

We beginnen daarom vandaag met een ‘soft launch’: we verkopen per direct nieuwe licenties, maar we wachten nog even met de promotie. Dat geeft ons de kans om onze testers als eerste te woord te staan. We kunnen jullie zo helpen als toch blijkt dat een bepaalde functie niet helemaal werkt zoals jullie hadden verwacht.

Verder lezen Pictostudio Pro is (bijna) af!
Gepost op

Nieuwe pictogrammen en vernieuwde gratis pictogrammen in Pictostudio

Via ‘Recent toegevoegd’ in het linkermenu kunt u altijd de recent toegevoegde pictogrammen vinden.

Elke week voegen we nieuwe gratis pictogrammen toe aan onze bibliotheek. Meestal omdat er voor een begrip nog geen pictogram was, zoals bijvoorbeeld de picto voor ‘appverbod’, vaak omdat we een nog geen goed pictogram hadden voor een begrip, zoals ‘brief posten.’

Pictogram voor het nieuwe politie-uniform

Het komt ook voor dat we een pictogram aanpassen omdat het oude pictogram niet meer passend is. Bijvoorbeeld het pictogram voor ‘politieagent’; het politieuniform is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, daarom is het oude pictogram niet meer herkenbaar voor jonge gebruikers. Tegelijkertijd is het oude pictogram voor de oudere gebruiker juist wel weer heel herkenbaar. Ik vind het zelf ook een ‘echt’ herkenbare politieagent, in tegenstelling tot het nieuwe uniform. Maar ja, ik ben ook een jaartje ouder, ik herinner me nog de pet van Bromsnor, die had zelfs een nog ouder uniform aan! En een snor natuurlijk, die zie je bij een moderne politieagent ook niet meer zo vaak.

Links het oude politie-pictogram, rechts het nieuwe pictogram met het nieuwe politie-uniform.

Maar wat doen we met het oude pictogram, halen we die uit de bibliotheek of niet? We hebben besloten dat deze picto als ‘legacy pictogram’ toch beschikbaar blijft.Tenslotte gaat het erom dat Visitaal pictogrammen voor iedereen zo duidelijk mogelijk zijn. Alleen Swiebertje heeft pech, die zal toch echt aan de nieuwe politieuniformen moeten wennen.

De nieuwe gratis pictogrammen van deze week

Activiteiten:
Pictogram aangifte doen
Pictogram brief lezen
Pictogram brief posten
Pictogram melden bij balie
Pictogram post krijgen
Pictogram sparen

Personen:
Pictogram arts
Pictogram politieagent

Plaatsen:
Pictogram balie
Pictogram huisartsenpost
Pictogram politiebureau

Gepost op

Nieuwe pictogrammen van deze week: schamen, kietelen en wijkagent

Onderwerpen voor nieuwe pictogrammen dienen zich soms spontaan aan: tijdens de recente hittegolf bijvoorbeeld ontdekten we dat we nog geen picto’s hadden voor de begrippen ‘verbranden’ en ‘insmeren’. Aangezien hete zomers steeds gewoner worden mogen deze picto’s niet ontbreken in onze bibliotheek. We zijn nog aan het brainstormen over een pictogram voor ‘klimaatverandering’, een onderwerp dat voorlopig nog niet uit het nieuws zal verdwijnen.

Het begrip ‘kietelen’ was een verzoek van een logopediste bij een van onze gebruikers, een grote zorginstelling waar Pictostudio al helemaal ingeburgerd is in de dagelijkse praktijk.

pictogram insmeren zonnebran
 • Pictogram balsport
 • Pictogram batterij leeg
 • Pictogram gemeentehuis
 • Pictogram insmeren zonnebrand
 • Pictogram kietelen
 • Pictogram schamen
 • Pictogram smartphone opladen
 • Pictogram wijkagent
 • Pictogram zonnebrand verbranden
 • Pictogram zonnebrandcrème

Pictogrammen voor cliëntcommunicatie

Een ander thema dat vaak terug komt bij onze klanten is cliëntcommunicatie: er zijn zorginstellingen die Pictostudio ook gebruiken op de communicatieafdeling, om cliënten te informeren over allerhande onderwerpen. Maar we merken ook dat er belangstelling is vanuit gemeentes of bijvoorbeeld bewindvoerders: allemaal organisaties die kwetsbare en minder talige mensen begeleiden bij het vinden van hun weg in onze gecompliceerde samenleving. Zelfredzaamheid is mooi, maar dan heb je wel recht op communicatie op jouw niveau. Daarom zijn we begonnen met een nieuwe reeks pictogrammen rondom deze thema’s, van pictogrammen waarmee je het aanvragen van een uitkering kunt uitleggen, of het kiezen van de juiste zorgverzekering. De pictogrammen ‘wijkagent’ of het pictogram ‘gemeentehuis’ zijn hier een voorproefje van. Als je zelf suggesties hebt voor begrippen horen we het uiteraard graag.

Zelf picto’s toepassen met Pictostudio voor Office is heel eenvoudig, bekijk hier de instructievideo’s.

Wil je eerst vrijblijvend testen of Pictostudio voor Office iets voor jou is? Dat kan heel eenvoudig!

Heb je een idee hoe het beter kan of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen voor stappenplannen en dagelijkse handelingen

pictogrammen opzoeken in pictostudio pro
Pictogrammen opzoeken in Pictostudio Pro, met de recent toegevoegde pictogrammen geselecteerd.

De zomermaanden benutten we bij Spelpartners om nieuwe pictogrammen te ontwerpen en om verder te werken aan Pictostudio Pro. Wanneer je in de testversie van Pictostudio Pro werkt merk je al gauw dat we voor deze applicatie met een andere blik naar de pictogrammen-bibliotheek moeten kijken: met Pictostudio Pro kun je heel makkelijk stappenplannen en dagschema’s maken, of bijvoorbeeld een recept.

Dat betekent ook dat we meer pictogrammen nodig hebben die de verschillende stappen van een proces uitbeelden. Nu ligt de nadruk vooral op losse begrippen. Neem bijvoorbeeld het begrip ‘aankleden’. Nu hebben we daar één pictogram voor, maar wanneer je een stappenplan wil maken voor aankleden moet je die handeling eigenlijk opdelen in kleine stappen: kleren uitzoeken, kleren klaarleggen, onderbroek aantrekken, t-shirt aantrekken, broek aantrekken etc.. Dat betekent dat je een heel cluster aan pictogrammen moet ontwerpen rondom het begrip ‘aankleden’ en dat je die verwante pictogrammen ook gemakkelijk moet kunnen vinden als je een stappenplan wilt maken. Zoeken in meer dan 1.600 pictogrammen wordt anders wel heel tijdrovend.

Gelukkig hebben we daar vanaf het begin al rekening mee gehouden en kun je straks in Pictostudio Pro gemakkelijk zoeken op verwante begrippen, synoniemen en tags.

Een voorbeeld van een eenvoudige instructie met aangepaste pictogrammen in Pictostudio Pro

Natuurlijk blijven we ook ‘gewoon’ nieuwe pictogrammen ontwerpen, zoals deze week het pictogram voor ‘snuiten,’ je begrijpt soms niet waarom we daar nog geen pictogram voor hadden!

We laten ons bij de keuze voor nieuwe begrippen leiden door vragen van gebruikers die we binnenkrijgen via mail en Whatsapp (we hebben met een aantal instellingen die Pictostudio voor Office gebruiken WhatsApp-groepjes van gebruikers gemaakt, zo krijgen we nieuwe begrippen aangereikt en denken de eindgebruikers al actief mee tijdens het ontwerpproces).

De nieuwe gratis pictogrammen van deze week

 • Pictogram huiswerk laptop
 • Pictogram huiswerk
 • Pictogram lopen met smartphone
 • Pictogram met de smartphone
 • Pictogram neus snuiten
 • Pictogram ontlasting
 • Pictogram pakje drinken
 • Pictogram proefjes doen
 • Pictogram smartphone in bed
 • Pictogram iemand spugen

Naast het ontwerpen van nieuwe pictogrammen zijn we ook hard bezig met het opfrissen en aanpassen van de bestaande pictogrammen: de originele bibliotheek is inmiddels behoorlijk gedateerd, dat merk je vooral bij pictogrammen voor bijvoorbeeld ‘telefoon’ en ‘computer’.

Pictostudio voor Office is heel eenvoudig in het gebruik, bekijk hier de instructievideo’s.

Wil je Pictostudio voor Office eerst vrijblijvend testen? Dat kan heel eenvoudig!

Heb je ook een verzoek of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Gepost op

Appen op de fiets en negen andere nieuwe pictogrammen

Appen op de fiets, u en ik doen het natuurlijk niet, maar omdat er toch veel (jonge) weggebruikers zijn die hun smartphone geen seconde kunnen missen is het sinds vorige week verboden. Ik sprak dit weekend iemand die op de eerste dag van het verbod in de kraag gegrepen werd door de politie en meteen € 95 euro kon aftikken (en daar komen de administratiekosten nog bij).

Reden genoeg om hier een apart pictogram voor te maken! Want niemand zit te wachten op een boete van meer dan € 100. Om van een ongeluk nog maar te zwijgen…

Maar hoe maak je nu duidelijk dat je juist níet moet appen als je fietst? Dat kan met Pictostudio op meerdere manieren.

Verder lezen Appen op de fiets en negen andere nieuwe pictogrammen
Gepost op

Pictostudio Pro en Internet Explorer

Vorige week zijn we begonnen met de uitrol van de eerste testaccounts voor Pictostudio Pro. We hebben al veel feedback ontvangen en op basis daarvan de nodige veranderingen doorgevoerd.

Veel vragen gingen over Internet Explorer. Het bleek dat de demo makkelijk vastliep en het invoegen van pictogrammen ging vaak mis. Deze problemen hebben we inmiddels verholpen.

Nadat je Pictostudio Pro hebt geopend, moet je de pagina eenmaal ‘Vernieuwen’ (dit doe je door op F5 op je toetsenbord te drukken) om de verbeterde versie te laden.

We raden we gebruikers van Pictostudio Pro aan om, mits mogelijk, over te stappen op Google Chrome, Mozilla Firefox of (als het niet anders kan) Microsoft Edge. Er komen geen updates meer uit voor Internet Explorer en deze browser zal daardoor trager blijven dan de andere programma’s.

We realiseren dat veel instellingen vastzitten aan Internet Explorer, en daarom blijven we deze browser vanaf versie 10 ondersteunen, maar er bestaat een grote kans dat Pictostudio Pro onbruikbaar wordt als je vanuit Internet Explorer complexe documenten probeert samen te stellen.

Ook ontvingen we een aantal vragen over het inloggen. Het lukte niet om Pictostudio Pro een tweede maal te openen en sommige gebruiken zagen enkel een wit scherm. Dit probleem is verholpen. Je wordt nu altijd naar Pictostudio Pro doorverwezen als je de ontvangen link volgt.

Gepost op

Meld je aan als testgebruiker voor Pictostudio Pro

Met Pictostudio Pro kun je binnenkort vanuit je browser zelfstandig stickervellen, stappenplannen, dag- en weekschema’s, certificaten, diploma’s en wenskaarten ontwerpen. Hiermee willen we een waardevol webbased alternatief voor PictoWorks en Symbol for Windows aanbieden.

We hebben de laatste drie weken bij een aantal zorginstellingen demo’s laten zien van de ‘voorlopige’ versie. De reacties waren keer op keer zeer positief. Nu willen we ook andere partijen de kans geven om mee te testen.

Hoe je je aanmeldt voor deze test leggen we hieronder uit.

Pictostudio Pro ondersteunt diverse soort pictogrammen, klokken en afbeeldingen.

Verder lezen Meld je aan als testgebruiker voor Pictostudio Pro