Geplaatst op

Extra Sinterklaaspictogrammen

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover: Sinterklaasavond! En wat is er nou spannender dan je schoen zetten? We hadden al een mooie set met nieuwe Sinterklaaspicto’s, maar we hebben toch nog een extra serie Sinterklaaspictogrammen ontworpen.

Natuurlijk heb je wel een pictogram Verlanglijst nodig, en een pictogram Sinterklaasjournaal, want je wil het laatste nieuws over Sinterklaas niet missen!

We hebben ook een nieuw pictogram Sinterklaas gemaakt, de oude Sint blijft nog een maandje beschikbaar (in de categorie ‘Oude pictogrammen’), maar je kunt ook meteen kiezen voor de nieuwe Goedheiligman.

Verder lezen Extra Sinterklaaspictogrammen
Geplaatst op

Nieuw: logopedie op afstand met PictoCanvas

pictocanvas_online_whiteboard_met_pictogrammen

PictoCanvas: een online whiteboard met praatplaten en pictogrammen

Door corona kunnen logopedisten niet alle cliënten de noodzakelijke zorg en ondersteuning bieden. Programma’s zoals Teams en Zoom bieden niet de mogelijkheden die je als logopedist nodig hebt om je cliënt met een taalontwikkelingsstoornis, (licht-) verstandelijke beperking of beginnende dementie te helpen.

PictoCanvas is een online omgeving die door Spelpartners in samenwerking met logopedisten is ontwikkeld om logopedie op afstand mogelijk te maken voor kwetsbare doelgroepen. Met dit gebruiksvriendelijke programma kan iedereen een gesprek via Zoom, Teams of telefoon visueel ondersteunen

Digitaal werkblad met pictogrammen

PictoCanvas is een digitaal werkblad waarop je simpele pictogrammen, foto’s, praatplaten en korte zinnen kunt combineren. Je kunt samen tekenen, dingen aanwijzen en plaatjes of pictogrammen verslepen. Met PictoCanvas kun je zo spelletjes spelen, een tekening maken of een dagprogramma invullen. Ook kun je de applicatie gebruiken om mindertalige cliënten te helpen om over hun emoties te praten.

PictoCanvas is eenvoudiger in het gebruik dan andere whiteboard-programma’s. PictoCanvas is overzichtelijk vormgegeven. De knoppen bovenaan het scherm kunnen verborgen worden voor cliënten die prikkelgevoelig zijn.

Verder lezen Nieuw: logopedie op afstand met PictoCanvas
Geplaatst op

Nieuwe Sinterklaas pictogrammen

Het is zover; Sinterklaas komt weer aan met zijn stoomboot! En gelukkig hebben we weer nieuwe Sinterklaas-pictogrammen voor jullie ontworpen: hiermee kun je een mooi dagprogramma maken, of een verhaaltje over de stoomboot. En als je je schoen wilt zetten hebben we daar ook een pictogram voor.
Maar het belangrijkste… zijn natuurlijk de Sinterklaas-cadeaus! Of de Sinterklaas-kado’s, want we hebben ze allebei in de bibliotheek opgenomen.
En verder kun je in Pictostudio gemakkelijk de tekst van een pictogram aanpassen of zelfs weghalen.

Dit zijn de nieuwe pictogrammen die we deze week hebben toegevoegd:

 • Pictogram Intocht Sinterklaas
 • Pictogram Sint en Piet strooien
 • Pictogram Schoen zetten Sinterklaas
 • Pictogram Cadeau in schoen
 • Pictogram Pietenmuts
 • Pictogram Zak van Sinterklaas

En deze Sinterklaas-pictogrammen hadden we al eerder ontworpen:

 • Pictogram Sint en Piet
 • Pictogram Cadeau
 • Pictogram Cadeau van Sinterklaas
 • Pictogram Chocoladeletter
 • Pictogram Piet
 • Pictogram Sinterklaas en Piet
 • Pictogram Sinterklaas op zijn paard
 • Pictogram Sinterklaaslied zingen
 • Pictogram Pepernoten
 • Pictogram Pepernoten strooien
 • Pictogram Stoomboot

Zelf aan de slag met pictogrammen

Pictostudio bevat ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen op je computer die speciaal zijn ontworpen voor de zorg, het onderwijs of thuis. Maandelijks ontvang je automatisch nieuwe pictogrammen in de bibliotheek van Pictostudio. De meeste Visitaal-pictogrammen zijn vanaf pakket 2 op verzoek ook beschikbaar in het Arabisch, Turks, Engels, Frans en Pools.
Je kunt kiezen uit 2 pakketten: Pictostudio voor Office, vooral handig als je graag met WORD werkt: met Pictostudio voor kan je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en plaatsen in programma’s als Microsoft Office. Pictostudio Pro is een uitgebreid programma in de browser voor de veeleisende gebruiker en biedt veel extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld logopedisten.


Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema of visueel stappenplan voor ondersteunde communicatie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je gewend bent om in Office te werken kies je voor Pictostudio voor OfficeBekijk hier de video.

Geplaatst op

Eindelijk een pictogram Stroopwafel!

We krijgen continu verzoeken van onze gebruikers voor nieuwe pictogrammen, zoals de vraag naar een pictogram stroopwafel. Wie houdt er nou niet van een lekkere stroopwafel, wij wel! We hebben meteen een pak stroopwafels gekocht om als voorbeeld te gebruiken;) En op te eten natuurlijk!

Behalve het pictogram stroopwafel hebben we nog 4 nieuwe pictogrammen toegevoegd, zoals het pictogram depressief, en het pictogram uitslapen. Ze staan allemaal klaar voor gebruikers van Pictostudio, je hoeft ze niet te downloaden.
Hieronder zie je de lijst met nieuwe pictogrammen voor deze week, als je een begrip mist horen we het graag:

 • Pictogram Benen wassen
 • Pictogram Depressief
 • Pictogram Iemand bellen
 • Pictogram Stroopwafel
 • Pictogram Uitslapen

Pictogrammen gebruiken in stappenplannen en dagschema’s

Visitaal-pictogrammen zijn een laagdrempelig en hulpmiddel voor iedereen die ondersteuning kan gebruiken met communiceren. Ze zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met gesproken taal. De eenvoudige zwart-wit pictogrammen zijn ontworpen in samenwerking met deskundigen uit de praktijk zoals logopedisten en communicatiedeskundigen. Ze worden veel toegepast door logopedisten, op instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, bij gezinnen thuis maar ook in het speciaal onderwijs en bij hulp en onderwijs aan anderstalige nieuwkomers zijn deze duidelijke pictogrammen al jaren populair.
Met de software van Pictostudio kan iedereen zelf deze pictogrammen gebruiken indagschema’s, stappenplannen, instructie en cliëntcommunicatie.

weekschema met pictogrammen maken

Met Pictostudio Pro maak je zelf in de browser dagschema’s, een stappenplan of een weekschema met pictogrammen.

In Pictostudio voor Office bewerk je een pictogram in Pictostudio en plaats je het vervolgens in WORD of een ander Office-document.

Je hebt de keuze tussen 2 pakketten: Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro
Beide programma’s bevatten de hele bibliotheek met ruim 2.000 Visitaal-pictogrammen en alle bewerkingsmogelijkheden. Zowel Pictostudio voor Office als Pictostudio Pro worden wekelijks automatisch aangevuld met nieuwe pictogrammen. 

Elke week voegen we nieuwe pictogrammen toe: met een licentie hebt kun je ze meteen bewerken en gebruiken: wanneer je Pictostudio opnieuw opstart (Pictostudio voor Office) of je browservenster ververst (Pictostudio Pro) worden de nieuwe pictogrammen automatisch geladen in het programma. Klik links in de menubalk op ‘Recent toegevoegd’ en ze verschijnen in beeld.

Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen vluchtelingen

Update extra pictogrammen vluchtelingen

We zijn nog druk met het ontwerpen van extra pictogrammen rondom het thema vluchtelingen. Deze week voegen we weer 11 nieuwe vluchtelingen-pictogrammen toe. We kregen een aantal verzoeken van gebruikers, zoals bijvoorbeeld het pictogram ‘Weerstand bevolking’.
En we hebben een extra pictogram Politie toegevoegd: Ten eerste omdat de Nederlandse politie misschien een voor migranten minder herkenbaar uniform draagt. En omdat de Nederlandse politie gelukkig benaderbaar is, en zich aan de spelregels van de Nederlandse rechtstaat houdt. Daarom vinden we het belangrijk dat we een extra pictogram Politie hebben om dit onderscheid duidelijk te maken.

 • Pictogram Bang voor Politie
 • Pictogram Bombardement
 • Pictogram Brand huis
 • Pictogram Noodopvang
 • Pictogram Onder schot
 • Pictogram Politie buitenland
 • Pictogram Tentenkamp
 • Pictogram UNHCR
 • Pictogram Vliegtuig naar Nederland
 • Pictogram Vluchten brandend huis
 • Pictogram Weerstand bevolking

We zijn begonnen met het ontwerpen van een nieuwe serie pictogrammen: Pictogrammen voor vluchtelingen. We merken dat er steeds meer vraag is naar Visitaal-pictogrammen buiten de zorg, zoals bijvoorbeeld de strafrechtketen en het speciaal onderwijs. Niet alleen om mensen met een (licht-) verstandelijke beperking te bereiken, maar ook voor mensen die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen.
Anderstalige nieuwkomers en vluchtelingen hebben het vaak moeilijk om zich uit te drukken en om hun weg te vinden in de maatschappij. Als je de Nederlandse taal nog niet goed beheerst kunnen pictogrammen helpen om communicatie visueel te ondersteunen.
De meeste Visitaal-pictogrammen zijn vanaf pakket 2 zijn op verzoek ook beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans, Pools. We willen de komende maanden ook de pictogrammen die we het afgelopen jaar hebben ontworpen laten vertalen.

Dit is een eerste set pictogrammen rondom het thema vluchtelingen, deze serie zal de komende weken verder aangevuld worden. Mocht je suggesties of wensen hebben voor nieuwe pictogrammen dan horen we het graag. Je kunt ons mailen via nico@spelpartners.nl.

 • Pictogram Vluchtelingen
 • Pictogram Vluchtelingen boot
 • Pictogram Aanmelden balie
 • Pictogram Nachtmerrie
 • Pictogram Wakker liggen

Maak zelf eenvoudig visualisaties maken met pictogrammen


Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema of visueel stappenplan voor ondersteunde communicatie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je gewend bent om in Office te werken kies je voor Pictostudio voor OfficeBekijk hier de video.

Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen paralympics en pictogrammen rolstoelsport

De sportzomer is bijna voorbij, wat hebben we genoten van de Paralympics en van Max Verstappen! De afgelopen week inspireerden ze ons om pictogrammen voor de Paralympics te maken; een pictogram Rolstoeltennis, maar ook een pictogram Rolstoeldansen: misschien nog geen paralympische sport, maar minstens zo gezond. En leuk!
En als je na al dat sporten even wil uitblazen dan s een zitzak heel fijn.Darrom, en omdat we de vraag kregen van een klant, hebben we ook een pictogram Zitzak ontworpen.
Het pictogram baby vasthouden was ook een verzoek.

 • Pictogram Handbike
 • Pictogram Rolstoelfiets
 • Pictogram Rolstoeltennis
 • Pictogram Rolstoelbasketbal
 • Pictogram Rolstoeldansen
 • Pictogram Samen rolstoeldansen
 • Pictogram Zitzak
 • Pictogram baby vasthouden

Eenvoudig zelf communicatie ondersteunen met pictogrammen

Pictostudio bevat meer ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen, speciaal ontorpen voor zorg, onderwijs en de thuissituatie. Elke week voegen we automatisch nieuwe pictogrammen toe. De meeste Visitaal-pictogrammen zijn vanaf pakket 2 op verzoek ook beschikbaar in het Arabisch, Turks, Engels, Frans en Pools.
Je kunt kiezen uit 2 pakketten: Pictostudio voor Office, hiermee kun je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en plaatsen in programma’s als Microsoft Office, of Pictostudio Pro, een uitgebreid programma in de browser met veel extra mogelijkheden.

corona-pictogrammen-dagschema

Met Pictostudio Pro maak je eenvoudig zelf snel een dag- of weekschema of instructie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je liever in Office werkt kies je voor Pictostudio voor Office. Bekijk hier de video.

Geplaatst op

Klaar voor de start? Hier is het nieuwe pictogram Formule 1!

Het is zover! De Formule1 keert terug naar Zandvoort. En of je nou droomt van een ritje met de Red Bull van Max Verstappen of je je ergert dat het WMO- en leerlingenvervoer een weekend stil ligt; zo’n pictogram komt altijd goed van pas.
Veel cliënten (en professionals) verheugen zich op de komende Formule1 race op Zandvoort. Max Verstappen heeft heel wat losgemaakt de afgelopen jaren. Misschien wordt hij wel wereldkampioen! Maar eerst moet natuurlijk hij racen op Zandvoort, spannend! Vorige week hebben we al een Formule 1 pictogram toegevoegd. Deze week hebben we nog wat extra pictogrammen ontworpen voor de échte Formule1-fans:

 • Pictogram Formule 1 vlaggen
 • Pictogram Racehelm
 • Pictogram Coureur
 • Pictogram Raceauto
 • Pictogram Circuit Formule 1
 • Pictogram Finish

pictogram_formule1


Voor iedereen die positief door het leven wil gaan hebben we ook een mooi pictogram Duim Omhoog ontworpen, op aanvraag van een logopediste.
En als je naar de Grand Prix gaat moet je wel je QR-code kunnen laten zien op je smartphone. Om dat goed uit te leggen hebben we ook een pictogram QR-code gemaakt: We hadden nooit gedacht dat we anderhalf jaar na de uitbraak van de Corona-pandemie nog nieuwe Corona-pictogrammen zouden ontwerpen. We beginnen te vermoeden dat dit ook niet de laatste zal zijn, hier vind je een overzicht met de rest van de Corona-pictogrammen in Pictostudio.
Het pictogram Klembord en het pictogram Printer hadden we zelf nodig, dus die hebben we ook meteen toegevoegd aan Pictostudio.

 • Pictogram Formule 1
 • Pictogram Duim Omhoog
 • Pictogram QR-code Smartphone
 • Pictogram Klembord
 • Pictogram Printer

Eenvoudig en snel ondersteunde communicatie maken met Pictostudio

corona-pictogrammen-dagschema

Bij Pictostudio kun je kiezen uit 2 pakketten, allebei met ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen:

Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema of instructie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je liever in Office werkt kies je voor Pictostudio voor OfficeBekijk hier de video.

Op deze pagina leggen we uit wat het verschil is tussen beide progamma’s.

Geplaatst op

Nieuw pictogram klimaatverandering en pictogram huishouden

Er staan weer nieuwe pictogrammen klaar voor gebruikers van Pictostudio. Het is een gemengde set pictogrammen met 3 pictogrammen voor het huishouden en één heel actuele picto: het pictogram Klimaatverandering.

En we hadden nog geen goed pictogram voor Ontbijt, dus die hebben we ook ontworpen.

 • Pictogram Huishouden
 • Pictogram Schoonmaken met doekje
 • Pictogram Schoonmaken spray
 • Pictogram Pictogram Ontbijt
 • Pictogram Klimaatverandering
 • Pictogram Kuil graven

Je hoeft niks te downloaden, als je het Pictostudio opnieuw opstart of het browservenster ververst vind je de pictogrammen als je in de linkerbalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert.
Als je een pictogram mist of zelf met Pictostudio Pro of Pictostudio voor Office wil werken horen we het graag via contact@pictostudio.nl.

We staan altijd open voor goede ideeën voor nieuwe pictogrammen en stappenplannen. 

Zelf ontwerpen met pictogrammen in Pictostudio

Met Pictostudio heb je ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen op je computer die speciaal zijn ontworpen voor de zorg, het onderwijs of thuis. Wekelijks voegen we automatisch nieuwe pictogrammen toe aan de bibliotheek van Pictostudio. De meerderheid van de Visitaal-pictogrammen zijn vanaf pakket 2 op verzoek ook voorhanden in het Arabisch, Turks, Engels, Frans en Pools.
Je hebt de keuze uit 2 pakketten: Pictostudio voor Office, vooral handig als je graag met WORD werkt: met Pictostudio voor kan je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en plaatsen in programma’s als Microsoft Office. Pictostudio Pro is een uitgebreid programma in de browser voor de veeleisende gebruiker en biedt veel extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld logopedisten..

corona-pictogrammen-dagschema

Met Pictostudio Pro maak je eenvoudig snel een dag- of weekschema of stappenplan. Begin met een kant en klaar schema en vul het met jouw pictogrammen en foto’s

Als je liever in Office werkt kies je voor Pictostudio voor Office. Bekijk hier de video.

Vind je het lastig om te kiezen? Op deze pagina worden alle mogelijkheden van beide pakketten vergeleken.

Wil je zelf aan de slag met Pictostudio voor Office of Pictostudio Pro? Vraag nu een proeflicentie of offerte aan:

Geplaatst op

Nieuwe en vernieuwde pictogrammen voor ondersteunde communicatie in Pictostudio

We zijn continu bezig met het vernieuwen van de pictogrammen in Pictostudio. Sommige pictogrammen zijn meer dan 20 jaar geleden ontworpen, toen er nog geen smartphones en emoji’s waren, en zijn hoognodig toe aan een make over. Bijvoorbeeld het pictogram blij: de nieuwe versie sluit beter aan bij de bekende emoji’s die we allemaal kennen en gebruiken.
We bleken nog geen goede pictogrammen te hebben voor ‘lekker’ en ‘vies’, dus ook die hebben we toegevoegd. Dit zijn de nieuwe en vernieuwde pictogrammen van deze week:

 • Pictogram Blij
 • Pictogram Dagcentrum
 • Pictogram School
 • Pictogram Huis
 • Pictogram Buro
 • Pictogram Lekker
 • Pictogram Brood en melk
 • Pictogram Vies
 • Pictogram Koekenpan
 • Pictogram Betalen

Pictogrammen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking gebruiken in communicatie

Visitaal-pictogrammen zijn een laagdrempelig en hulpmiddel voor iedereen die ondersteuning kan gebruiken met communiceren. Ze zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met gesproken taal. De eenvoudige zwart-wit pictogrammen zijn ontworpen in samenwerking met deskundigen uit de praktijk zoals logopedisten en communicatiedeskundigen. Ze worden veel toegepast door logopedisten, op instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, bij gezinnen thuis maar ook in het speciaal onderwijs en bij hulp en onderwijs aan anderstalige nieuwkomers zijn deze duidelijke pictogrammen al jaren populair.
Met de software van Pictostudio kan iedereen zelf deze pictogrammen gebruiken indagschema’s, stappenplannen, instructie en cliëntcommunicatie.

corona-pictogrammen-dagschema

Met Pictostudio Pro maak je zelf in de browser dagschema’s, een stappenplan of een weekschema met pictogrammen.

In Pictostudio voor Office bewerk je een pictogram in Pictostudio en plaats je het vervolgens in WORD of een ander Office-document.

Je hebt de keuze tussen 2 pakketten: Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro
Beide programma’s bevatten de hele bibliotheek met ruim 2.000 Visitaal-pictogrammen en alle bewerkingsmogelijkheden. Zowel Pictostudio voor Office als Pictostudio Pro worden wekelijks automatisch aangevuld met nieuwe pictogrammen. 

Elke week voegen we nieuwe pictogrammen toe: met een licentie hebt kun je ze meteen bewerken en gebruiken: wanneer je Pictostudio opnieuw opstart (Pictostudio voor Office) of je browservenster ververst (Pictostudio Pro) worden de nieuwe pictogrammen automatisch geladen in het programma. Klik links in de menubalk op ‘Recent toegevoegd’ en ze verschijnen in beeld.

Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen duurzaamheid en afvalscheiding

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook thuis, op de instelling of op school. Daarom hebben we een nieuwe serie pictogrammen afvalscheiding ontworpen en toegevoegd aan Pictostudio. Je kunt ze zelf gebruiken in instructie- en voorlichtingsmaterialen of een dag of weekschema; zodat iedereen weet hoe je verantwoord van je afval afkomt. Of op welke dag het vuilnis wordt opgehaald;)

Mis je nog een pictogram rondom duurzaamheid, of een ander thema? Laat het ons weten dan gaan we graag voor je aan de slag. Zo maken we samen Pictostudio elke week een stukje beter.

 • Pictogram Vuilnis wegbrengen
 • Pictogram GFT
 • Pictogram glasbak
 • Pictogram Glas
 • Pictogram Papier
 • Pictogram Kleine elektrische apparaten
 • Pictogram Plastic
 • Pictogram Plastic blik drinkbakken afval
 • Pictogram Recyclebare beker
 • Pictogram Kleding en textiel
 • Pictogram Restafval
 • Pictogram Tampon maandverband weggooien
 • Pictogram Vuilniswagen

Zelf visualisaties maken met pictogrammen


Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema of visueel stappenplan voor ondersteunde communicatie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je gewend bent om in Office te werken kies je voor Pictostudio voor Office. Bekijk hier de video.

Met beide pakketten van Pictostudio heb je altijd meer dan 2.000 Visitaal-pictogrammen op je computer die speciaal ontwikkeld zijn voor zorg, onderwijs en de thuissituatie. Wekelijks ontwerpen we nieuwe pictogrammen op aanvraag van onze gebruikers. De nieuwe pictogrammen worden automatisch toegevoegd aan het programma, je hoeft niks te downloaden!
We bieden 2 pakketten aan : Pictostudio voor Office, hiermee kun je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en plaatsen in programma’s als Microsoft Office, of Pictostudio Pro, een uitgebreid programma in de browser met veel extra mogelijkheden.