Gepost op

Nieuwe pictogrammen voor het huishouden én vrije tijd

Nieuw pictogrammen voor laaggeletterden en mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Dit keer een gemengde update met allemaal verzoeken van onze gebruikers: we hadden nog geen pictogram Wip, geen pictogram Nintendo Switch en ook het pictogram Fresubin drinkvoeding ontbrak nog in de bibliotheek. En natuurlijk mogen ook pictogrammen voor wc schoonmaken niet ontbreken.

 • Pictogram Wip
 • Pictogram Nintendo Switch
 • Pictogram Fresubin drinkvoeding
 • Pictogram WC-reiniger
 • Pictogram WC schoonmaken

Met een licentie voor Pictostudio kun je de nieuwe pictogrammen meteen gebruiken in stappenplannen, cliëntcommunicatie en dagschema’s voor laaggeletterden, mensen met een (licht) verstandelijke beperking of mensen met een migratie achtergrond.
Je hoeft niks te downloaden, gewoon Pictostudio opnieuw opstarten (Pictostudio voor Office) of het browservenster verversen (Pictostudio Pro) en je vindt de pictogrammen als je in de linkerbalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert.

Pictostudio voor Office of Pictostudio Pro: welk pakket past bij mijn situatie?

Er zijn 2 pakketten: Pictostudio voor Office, hiermee kun je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en plaatsen in programma’s als Microsoft Office, en Pictostudio Pro, een uitgebreid programma in de browser met veel extra mogelijkheden.
Benieuwd welk pakket het beste bij jou past?

Gepost op

Nieuwe corona-pictogrammen in Pictostudio

Ook deze week voegen we weer corona-pictogrammen toe aan de bibliotheek van Visitaal en Pictostudio. De steeds strengere corona-maatregelen maken het leven voor kwetsbare mensen en mensen met een beperking extra zwaar. Met name voor laaggeletterden en andere mensen die minder goed zijn in het begrijpen van geschreven voorlichtingsmateriaal is het lastig om te begrijpen wat de corona-maatregelen van de tweede lockdown in de praktijk betekenen voor hun dagelijkse leven. Daarom gaan we door met het ontwerpen van begrijpelijke pictogrammen waarmee iedereen zelf corona-voorlichting op maat kan maken. Hieronder vind je de update van vandaag:

 • Pictogram Lockdown
 • Pictogram BOA
 • Pictogram Coronamelder app
 • Pictogram Melding coronamelder
 • Pictogram Geen alcohol
 • Pictogram Geen alcohol na 20u
 • Pictogram 8 uur

We hebben sinds 10 februari meer dan 100 corona-pictogrammen ontworpen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle corona-pictogrammen in Pictostudio en een download met gratis voorlichtingsmateriaal rondom corona voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, laaggeletterden en mensen met een migratie achtergrond.

Zelf corona-voorlichting maken met pictogrammen

Met Pictostudio kun je meteen aan de slag met de corona-pictogrammen en meer dan 2.000 pictogrammen voor ondersteunde communicatie.

Elke week ontwerpen we nieuwe pictogrammen: met een licentie hoef je niks te downloaden: als je Pictostudio opnieuw opstart (Pictostudio voor Office) of het browservenster ververst (Pictostudio Pro) worden de nieuwe pictogrammen automatisch geladen in het programma. Als je in de linker menubalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert verschijnen ze allemaal in beeld.

Pictostudio bestaat uit 2 pakketten: Je kunt kiezen uit Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro.
Beide programma’s bevatten alle ruim 2.000 Visitaal-pictogrammen en alle bewerkingsmogelijkheden. Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro worden wekelijks automatisch aangevuld met nieuwe pictogrammen. 
Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we hier de twee pakketten vergeleken.

Wil je zelf aan de slag met Pictostudio? Of mis je een pictogram? We vertellen je graag meer, stuur ons een mailtje via contact@pictostudio.nl.

Gepost op

Corona-pictogrammen tweede lockdown

We hebben weer nieuwe corona-pictogrammen ontworpen voor de nieuwe lockdown en corona-maatregelen. We verwachten de komende week nog meer corona-pictogrammen toe te voegen, dus blijf ons volgen via Twitter of word lid van onze Facebook-groep. Dan bent je altijd als eerste op de hoogte!

 • Pictogram 3 personen bezoek
 • Pictogram 30 personen binnen
 • Pictogram bezoek 3 personen
 • Pictogram groep 4 personen
 • Pictogram winkelen_mondkapje.png
 • Pictogram winkelen_mondkapje_mandje.png

Als gebruiker van Pictostudio kun je direct aan de slag met deze pictogrammen, je hoeft niks te downloaden: als je Pictostudio opnieuw opstart (Pictostudio voor Office) of het browservenster ververst (Pictostudio Pro) worden de nieuwe pictogrammen automatisch geladen in het programma. Als je in de linker menubalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert verschijnen ze allemaal in beeld.

Wil je zelf met Pictostudio Pro of Pictostudio voor Office werken? Op deze pagina leggen we uit welk programma het beste past bij jouw situatie.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen verjaardag

Het is tijd voor een feestje! Daarom hebben we nieuwe pictogrammen verjaardag ontworpen. Er is namelijk elke dag wel iemand jarig;)
En bij een verjaardag hoort het pictogram slingers ophangen, en natuurlijk een pictogram kaarsjes uitblazen. En niet te vergeten een pictogram jarige! En natuurlijk zingen we het feestvarken toe: dus een pictogram lang zal die leven mag niet ontbreken. Deze nieuwe pictogrammen staan vanaf nu allemaal voor je klaar in Pictostudio! Samen met meer dan 2.000 andere Visitaal-pictogrammen.
Gebruikers van Pictostudio kunnen de nieuwe pictogrammen meteen toepassen. Je hoeft niks te downloaden, gewoon Pictostudio opnieuw opstarten of het browservenster verversen en vindt de pictogrammen als je in de linkerbalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert.

 • Pictogram Jarige
 • Pictogram Kaarsjes uitblazen
 • Pictogram Lang zal ze leven
 • Pictogram Slingers ophangen
 • Pictogram verjaardagskado geven

Wil je ook ondersteunde communicatie maken met pictogrammen? Ontdek hier de voordelen van Pictostudio Pro.
Of wil je pictogrammen bewerken en toepassen in Microsoft Office? Dan kies je voor Pictostudio voor Office.

Als je het lastig vindt om te kiezen tussen beide pakketten kun je op deze pagina de eigenschappen van Pictostudio Pro en Pictostudio voor Office goed vergelijken.

Gepost op

Update 28 september: pictogram Overleden en pictogram Spatscherm

Vandaag voegen we weer 5 nieuwe pictogrammen toe die we hebben ontworpen op verzoek van onze gebruikers.
Het pictogram Overleden is ontworpen op verzoek van een logopediste die bezig is met het ontwikkelen van infobladen met het thema ‘orgaandonatie’. We verwachten de komende weken meer pictogrammen rondom dit lastige onderwerp toe te voegen.

Het pictogram Spatscherm is gemaakt op verzoek van een logopediste die bezig is met het visualiseren van een nieuwe bezoekregeling. Nu de corona-besmettingen weer oplopen is het belangrijk dat we er samen voor zorgen dat kwetsbare cliënten veilig het contact met hun dierbaren kunnen onderhouden.

Het pictogram tovertafel was ook een verzoek. Steeds vaker zien we deze tovertafel in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of ouderenzorg. Het is een innovatieve, leuke en zinvolle dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, dus een pictogram voor tovertafel mag niet ontbreken in Pictostudio!

De nieuwe pictogrammen:

 • Pictogram Overleden
 • Pictogram Spatscherm
 • Pictogram Tovertafel
 • Pictogram Downloaden
 • Pictogram Downloaden laptop

Zelf pictogrammen bewerken en toepassen?

pictostudio_voor_office

Wil je ook zelf ondersteunde communicatie maken met pictogrammen? Ontdek hier de voordelen van Pictostudio Pro.
Pictogrammen bewerken en gebruiken in Microsoft Office? Dan kies je voor Pictostudio voor Office.

Als je het lastig vindt om te kiezen tussen beide pakketten kun je op deze pagina de eigenschappen van Pictostudio Pro en Pictostudio voor Office vergelijken.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen wc

Deze week voegen we een flinke set met pictogrammen rondom wc en toilet toe. Ook voor het kleinste kamertje hebben we pictogrammen gemaakt in Pictostudio. Ook daar is het belangrijk dat we iedereen zich goed gedraagt en alles schoon en hygiënisch achterlaat. Zeker nu, in tijden van corona.
Soms is dat best lastig, en kan een beetje visuele ondersteuning met pictogrammen helpen.

De nieuwe pictogrammen toiletgang

 • Pictogram Plassen urinoir
 • Pictogram Plassen bril omlaag
 • Pictogram Plassen bril omhoog
 • Pictogram WC zitten
 • Pictogram WC-papier pakken
 • Pictogram Billen afvegen
 • Pictogram WC-papier in toilet
 • Pictogram Deksel omlaag
 • Pictogram WC doortrekken
 • Pictogram WC handen wassen
 • Pictogram WC handen afdrogen

Wil je zelf met Pictostudio Pro of Pictostudio voor Office werken? Op deze pagina leggen we uit welk programma het beste past bij jouw situatie.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen pannen en pictogram Beleven in muziek

Met duidelijke pictogrammen kan iedereen een lekkere appeltaart bakken!

Van een logopediste bij een grote instelling voor mensen met een verstandelijke beperking kregen we een aantal vragen naar nieuwe pictogrammen voor in de keuken, bijvoorbeeld het pictogram ‘pannen’. We hadden al wel een pictogram pan en een pictogram koekenpan maar een apart pictogram pannen bleken we nog niet te hebben, dus die hebben we snel ontworpen.
Ook het pictogram schoteltje, het pictogram schaaltje en het pictogram stapel borden moesten nog ontworpen worden. Geen wereldschokkende zaken, maar juist in de dagelijkse dingen kunnen pictogrammen zorgen voor structuur en duidelijkheid.

Nieuw pictogram Beleven in muziek

We hadden al een pictogram voor beleven in muziek maar we kregen een verzoek om een extra versie toe te voegen. Die staat vanaf vandaag ook klaar in Pictostudio. Hierboven zie je de oude en de nieuwe picto.

Beleven in muziek stoel is misschien niet zo’n mooi bovenschrift, maar wel belangrijk omdat we 2 pictogrammen voor hetzelfde begrip in de bibliotheek hebben.
Als je de tekst wilt aanpassen kun je dat eenvoudig zelf doen in Pictostudio.

Hieronder zie je de nieuwe pictogrammen die we vandaag hebben toegevoegd aan Pictostudio. Als je een licentie voor Pictostudio hebt hoef je niks te doen, alleen even je scherm verversen (Pictostudio Pro) of het programma opnieuw opstarten (Pictostudio voor Office):

 • Pictogram Beleven in muziek
 • Pictogram Pannen
 • Pictogram Schaaltje
 • Pictogram Schoteltje
 • Pictogram Stapel borden

Ontdek zelf de mogelijkheden van Pictostudio

Er zijn 2 versies van Pictostudio: Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro. Allebei bevatten ze de volledigebibliotheek met ruim 2.000 Visitaal-pictogrammen en alle opties om zelf pictogrammen te bewerken. beide pakketten worden wekelijks automatisch aangevuld met nieuwe pictogrammen. 
Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we alle opties voor je op een rijtje gezet:

Gepost op

Update Visitaal-pictogrammen

Ook deze week voegen we weer nieuwe pictogrammen toe aan de bibliotheek met meer dan 2.000 Visitaal-pictogrammen. Het zijn dit keer weer allemaal verzoeken van gebruikers van Pictostudio en Visitaal.

Half februari voegden we het eerste corona-pictogram toe aan de bibliotheek van Pictostudio: Mondkapje op. We hebben de afgelopen maanden meer dan 100 corona-pictogrammen ontworpen, die hun weg gevonden hebben binnen zorginstellingen, gemeentes, bedrijven en de media. Vooral in de zorgsector werden onze gratis PDF’s met corona-pictogrammen massaal gedownload en gebruikt via de site van Kennisplein Gehandicaptensector.
Je zou denken dat we er wel zijn maar toch komen er af en toe vragen naar begrippen binnen die we nog moeten bijmaken: dit keer is het een pictogram voor een los mondkapje. Handig voor een instructie, om je cliënten duidelijk te maken hoe je een mondkapje goed opdoet.
We komen nog met een paar aanvullingen de komende week dus hou onze site en social media in de gaten.

Dit zijn de nieuwe Visitaal-pictogrammen die vanaf vandaag in Pictostudio beschikbaar zijn:

 • Pictogram Blokje kaas
 • Pictogram Gezin moslim
 • Pictogram Mondkapje los
 • Pictogram Open mond
 • Pictogram Turtle kiddybus

Gebruikers van Pictostudio kunnen meteen aan de slag met deze pictogrammen, ze hoeven niks te downloaden: als je Pictostudio opnieuw opstart (Pictostudio voor Office) of het browservenster ververst (Pictostudio Pro) worden de nieuwe pictogrammen automatisch geladen in het programma. Als je in de linker menubalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert verschijnen ze allemaal in beeld.

Mis je een pictogram? We vertellen je graag meer, stuur ons een mailtje via contact@pictostudio.nl.

Wil je zelf met Pictostudio Pro of Pictostudio voor Office werken? Op deze pagina leggen we uit welk programma het beste past bij jouw situatie.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen in Pictostudio: Roddelen, Twijfelen, Geïrriteerd, Darten en Playmobil

We voegen ook vandaag weer 5 nieuwe Visitaal-pictogrammen toe die we allemaal hebben ontworpen op verzoek van onze gebruikers. Darten en Playmobil zijn eenduidige begrippen die passen binnen de categorie Vrije tijd. Roddelen, Twijfelen en Geïrriteerd zijn wat lastiger begrippen; juist bij dit soort pictogrammen voor emoties en sociale vaardigheden is het belangrijk om goed de tijd te nemen om tot een goede visualisatie te komen.


De bibliotheek van ruim 2.000 Visitaal-pictogrammen wordt continu ge-update, we hebben een lange wishlist met verzoeken uit zorg en onderwijs, en van thuisgebruikers. We proberen die zo goed mogelijk bij te houden en toe te voegen.

Dit zijn de pictogrammen die we vandaag hebben toegevoegd:

 • Roddelen
 • Twijfelen
 • Geïrriteerd
 • Darten
 • Playmobil

Gebruikers van Pictostudio kunnen de nieuwe pictogrammen meteen toepassen. Je hoeft niks te downloaden, gewoon Pictostudio opnieuw opstarten of het browservenster verversen en vindt de pictogrammen als je in de linkerbalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert.

Ontdek zelf hoe gemakkelijk je in Pictostudio pictogrammen kunt bewerken en toepassen

pictostudio_voor_office

Wil je ook zelf ondersteunde communicatie maken met pictogrammen? Ontdek hier de voordelen van Pictostudio Pro.
Pictogrammen bewerken en gebruiken in Microsoft Office? Dan kies je voor Pictostudio voor Office.

Als je het lastig vindt om te kiezen tussen beide pakketten kun je op deze pagina de eigenschappen van Pictostudio Pro en Pictostudio voor Office goed vergelijken.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk, zeker in tijden van Corona. Daarom hebben we vijf nieuwe pictogrammen ventilatie ontworpen en toegevoegd aan de bibliotheek van Pictostudio. Met deze pictogrammen kun je zelf gemakkelijk instructies, stappenplannen of stickers maken om het belang van frisse lucht en goede ventilatie te onderstrepen op school, instelling of kantoor.

 • Pictogram Ventilatie
 • Pictogram Raam open doen
 • Pictogram Raam dicht doen
 • Pictogram Frisse Lucht
 • Pictogram Raam open

Zelf direct stappenplannen maken met Pictogrammen

Als je een licentie hebt voor Pictostudio kun je de pictogrammen meteen toepassen; je hoeft niks te downloaden, als je het programma opnieuw opstart of het browservenster ververst vind je de pictogrammen als je in de linkerbalk ‘Recent toegevoegd’ selecteert.


Als je zelf met Pictostudio Pro of Pictostudio voor Office wil werken horen we het graag via contact@pictostudio.nl.