Geplaatst op

Aankondiging: Visitaal Chat

Whatsapp, Telegram en Signal maken de wereld een stukje kleiner. Waar je ook bent, dankzij deze handige apps kun je altijd makkelijk een berichtje sturen. Maar wat te doen als je wordt buitengesloten, omdat je niet kunt lezen en schrijven? Voor die mensen lanceren wij deze zomer een nieuwe gratis app: Visitaal Chat.

In 2019 bouwden wij de app Pictostudio Hallo, waarmee je gesprekken met Visitaal-pictogrammen kunt voeren. We ontwikkelden Pictostudio Hallo in samenwerking met de zorginstelling Middin. De testgebruikers van Middin, bestaande uit een groep zorgverleners en cliënten, waren zeer positief over de app.

Maar omdat het geld kost om een goede server voor Pictostudio Hallo te huren, besloten we de app aan te bieden als een betaalde dienst met een abonnement. En daarom kon niet iedereen van de app gebruik maken.

Inmiddels is Spelpartners flink gegroeid. We werken samen met veel grote zorg- en onderwijsinstellingen. Daardoor kunnen we nu een nieuwe app te ontwikkelen die we gratis gaan aanbieden aan iedereen die graag berichten met Visitaal-pictogrammen verstuurd naar vrienden en familie: Visitaal Chat.

Verder lezen Aankondiging: Visitaal Chat
Geplaatst op

Nieuwe en vernieuwde pictogrammen in Pictostudio

De bibliotheek met Visitaal-pictogrammen is de laatste jaren grondig aangevuld en vernieuwd, ook de komende maanden willen we hier extra energie in steken. We zijn druk bezig me thematische updates, zoals de verzameling pictogrammen over grensoverschrijdend gedrag uit de Toolkit Lichaam en seksualiteit of de pictogrammen rondom rouw en levenseinde.
We blijven nieuwe pictogrammen ontwerpen op aanvraag van onze klanten, zodat Visitaal en Pictostudio nog beter aansluiten op de praktijk van alledag van onze gebruikers.

De afgelopen jaren zijn zo ruim 1000 nieuwe pictogrammen toegevoegd aan de Visitaal-bibliotheek.
In Pictostudio kun je gemakkelijk door alle nieuwe pictogrammen heen scrollen:

Als je in de picto-editor klikt op ‘Uitbreiding’ zie je alle nieuwe pictogrammen die zijn toegevoegd sinds de lancering van Pictostudio.
Verder lezen Nieuwe en vernieuwde pictogrammen in Pictostudio
Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen voor alledaagse handelingen

Wekelijks voegen we nieuwe pictogrammen toe aan de Visitaal bibliotheek. Gebruikers van Pictostudio krijgen deze updates automatisch binnen, je hoeft niks te downloaden.
De update van deze week bestaat helemaal uit verzoeken van onze gebruikers. Via Whatsapp en mail hebben we dagelijks contact met logopedisten en andere professionals uit het (speciaal) onderwijs en de zorg, maar ook van particuliere gebruikers. Samen zorgen we ervoor dat Pictostudio en Visitaal zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen uit de praktijk.

Daarnaast werken we met deskundigen van diverse zorginstellingen en expertisecentra aan pictogrammen rondom thema’s als zwangerschap, lichaam en seksualiteit, levenseinde en rouw en epilepsie. En er wordt achter de schermen ook continu gewerkt aan het verbeteren en updaten van de programma’s.

De nieuwe picto’s van deze week zijn niet gerelateerd aan een thema of onderwerp, maar daarom niet minder waardevol. De komende weken zullen er meer van dit soort updates volgen, maar ook een aantal thematische updates. En natuurlijk horen we graag welke begrippen jij mist in de Visitaal-bibliotheek. We zien jouw mail graag tegemoet.

De nieuwe pictogrammen van deze week

 • Pictogram Middageten
 • Pictogram Avondeten
 • Pictogram Slaap en rusttijden
 • Pictogram Verzwaringsvest
 • Pictogram Alcohol en drugs
 • Pictogram Zorgpas
 • Pictogram Playstation

Zelf eenvoudig ondersteunde communicatie ontwerpen met pictogrammen

Met Pictostudio heb je ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen onder handbereik. Deze uitgebreide bibliotheek met pictogrammen is speciaal ontwikkeld voor de zorg, het onderwijs of thuis. Maandelijks ontwerpen we nieuwe pictogrammen die automatisch Pictostudio geladen worden. Vanaf pakket 2e zijn de meeste Visitaal-pictogrammen op verzoek ook beschikbaar in het Arabisch, Turks, Engels, Frans en Pools.


Je kunt kiezen uit 2 pakketten: Pictostudio voor Office, voor mensen die veel met WORD werken: met Pictostudio voor Office kun je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en deze vervolgens gebruiken in programma’s als Microsoft Office.

Pictostudio Pro is een uitgebreid programma met veel extra mogelijkheden voor de veeleisende gebruiker: je werkt in de browser en hebt dus overal toegang tot je pictogrammen, dagschema’s en stappenplannen. Pictostudio Pro is de beste optie voor iedereen die ondersteunde communicatie wil ontwerpen voor alle mogelijke situaties. Pictostudio Pro biedt veel extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld logopedisten maar ook voor familieleden die pictogrammen willen toepassen in de thuissituatie.


Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema of visueel stappenplan voor ondersteunde communicatie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je gewend bent om in Office te werken kies je voor Pictostudio voor OfficeBekijk hier de video.

Geplaatst op

Talk2Mama: een nieuwe app met pictogrammen voor aanstaande moeders

Spelpartners ontwikkelt ook tools en applicaties voor maatschappelijke opgaven in samenwerking met andere partijen. Zoals Talk2Mama, een app met eenvoudige pictogrammen, animaties en stappenplannen die kwetsbare toekomstige moeders ondersteunt tijdens de zwangerschap. Op 21 april wordt deze app gelanceerd met een online workshop voor professionals uit de jeugdzorg en geboortezorg.

Meer informatie over ondersteunde communicatie voor kwetsbare aanstaande moeders vind je hier.

Geplaatst op

Pictogrammen over de dood voor mensen met een verstandelijke beperking

We gaan allemaal dood, maar toch vinden we het moeilijk om hierover te praten.
Praten over de de dood is niet gemakkelijk, dat geldt ook voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Toch is het belangrijk om juist met deze cliënten het gesprek over het levenseinde te voeren: angst en onzekerheid kun je verminderen door je emotioneel voor te bereiden op dat wat komen gaat. Dat geldt voor het overlijden of terminale ziekte bij naasten of familieleden, maar ook bij de voorbereiding op het eigen levenseinde.

Verder lezen Pictogrammen over de dood voor mensen met een verstandelijke beperking
Geplaatst op

Bevorder digivaardigheid van cliënten en professionals met pictogrammen

pictogrammen ict

Digivaardigheid is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met een (licht-) verstandelijke beperking. Juist voor hen is digivaardigheid een voorwaarde om contact te houden met dierbaren en verzorgers, zeker nu we steeds vaker via internet en apps communiceren. Digitale vaardigheden worden daarom ook voor deze groep steeds belangrijker. Daarom voegen we vandaag voegen een aantal nieuwe pictogrammen rondom ICT en communicatie toe aan Pictostudio die passen in het streven naar betere digivaardigheid. Want digivaardigheid begint met heel eenvoudige dingen, zoals het opladen van je smartphone of het begrijpen van een foutmelding.
Je kunt deze pictogrammen bijvoorbeeld gebruiken om een instructie te maken voor mensen die laaggeletterd zijn of een licht verstandelijke beperking hebben.

Verder lezen Bevorder digivaardigheid van cliënten en professionals met pictogrammen
Geplaatst op

Update Pictostudio Pro

updtae pictostudio pro

Afgelopen week hebben wij de nieuwe versie van Pictostudio Pro beschikbaar gemaakt. Bestaande klanten hoeven geen actie te ondernemen, zij hebben automatisch toegang tot deze update.

Enkele nieuwe functies zijn:

 • bij het maken van een nieuwe dag- of weekplanner kun je voortaan zelf de datum kiezen;
 • verbeterde ondersteuning voor tablets en mobiele telefoons;
 • opzoeken van vertalingen van pictogrammen en makkelijker wisselen tussen talen;
 • voeg jouw favoriete pictogrammen toe aan een collectie (balk rechterzijde);
 • makkelijker bewerken van kop- en voetteksten;
 • nieuwe sjablonen en aanwijskaarten;
 • diverse kleurrijke schaalvragen invoegen en bewerken;
 • vanuit de bibliotheek meerdere afbeeldingen tegelijk delen met andere gebruikers en teams;
 • extra rollen voor teamleden die wel toegang krijgen tot afbeeldingen, maar zelf geen afbeeldingen hoeven toe te voegen of te verwijderen;
 • eigen afbeeldingen invoegen vanuit OneDrive, Google Drive en Dropbox;
 • allerlei afbeeldingen opzoeken en invoegen vanuit Pixabay;
 • mogelijkheid tot toevoegen van krullen, kruizen en andere symbolen aan eigen afbeeldingen;
 • onthouden van voorkeuren voor lettergrootte en het tonen van expliciete pictogrammen;
 • vanuit het programma heb je direct toegang tot meer uitleg en helpinformatie.
Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen fietsen en veiligheid

pictogrammen-fietsen

Fietsen is leuk, maar het kan ook gevaarlijk zijn als je niet goed oplet. Daarom hebben we een nieuwe serie pictogrammen fietsen ontworpen.

Hiermee kun je samen met je cliënt of familielid in gesprek over veilig fietsen en deelnemen aan het verkeer. Als je een licentie hebt voor Pictostudio kun je ze meteen gebruiken! Je kunt de tekst aanpassen, of de kleuren. Je kunt de pictogrammen fietsen zo gebruiken in instructiematerialen, stappenplannen of andere ondersteunde communicatie.

Verder lezen Nieuwe pictogrammen fietsen en veiligheid
Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit

pictogrammen_grensoverschrijdend_gedrag_en_seksualiteit

Vandaag is het Valentijnsdag, een dag waarop we de liefde vieren. Dit jaar grijpen we deze gelegenheid aan om een aantal nieuwe pictogrammen toe te voegen die te maken hebben met de andere kant van seksualiteit; pictogrammen grensoverschrijdend gedrag.
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest over grensoverschrijdend gedrag, naar aanleiding de Me too discussie heeft het bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag in een stroomversnelling gebracht.

Verder lezen Nieuwe pictogrammen grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit