Gepost op

Nieuwe pictogrammen van deze week: schamen, kietelen en wijkagent

Onderwerpen voor nieuwe pictogrammen dienen zich soms spontaan aan: tijdens de recente hittegolf bijvoorbeeld ontdekten we dat we nog geen picto’s hadden voor de begrippen ‘verbranden’ en ‘insmeren’. Aangezien hete zomers steeds gewoner worden mogen deze picto’s niet ontbreken in onze bibliotheek. We zijn nog aan het brainstormen over een pictogram voor ‘klimaatverandering’, een onderwerp dat voorlopig nog niet uit het nieuws zal verdwijnen.

Het begrip ‘kietelen’ was een verzoek van een logopediste bij een van onze gebruikers, een grote zorginstelling waar Pictostudio al helemaal ingeburgerd is in de dagelijkse praktijk.

pictogram insmeren zonnebran
 • Pictogram balsport
 • Pictogram batterij leeg
 • Pictogram gemeentehuis
 • Pictogram insmeren zonnebrand
 • Pictogram kietelen
 • Pictogram schamen
 • Pictogram smartphone opladen
 • Pictogram wijkagent
 • Pictogram zonnebrand verbranden
 • Pictogram zonnebrandcrème

Pictogrammen voor cliëntcommunicatie

Een ander thema dat vaak terug komt bij onze klanten is cliëntcommunicatie: er zijn zorginstellingen die Pictostudio ook gebruiken op de communicatieafdeling, om cliënten te informeren over allerhande onderwerpen. Maar we merken ook dat er belangstelling is vanuit gemeentes of bijvoorbeeld bewindvoerders: allemaal organisaties die kwetsbare en minder talige mensen begeleiden bij het vinden van hun weg in onze gecompliceerde samenleving. Zelfredzaamheid is mooi, maar dan heb je wel recht op communicatie op jouw niveau. Daarom zijn we begonnen met een nieuwe reeks pictogrammen rondom deze thema’s, van pictogrammen waarmee je het aanvragen van een uitkering kunt uitleggen, of het kiezen van de juiste zorgverzekering. De pictogrammen ‘wijkagent’ of het pictogram ‘gemeentehuis’ zijn hier een voorproefje van. Als je zelf suggesties hebt voor begrippen horen we het uiteraard graag.

Zelf picto’s toepassen met Pictostudio voor Office is heel eenvoudig, bekijk hier de instructievideo’s.

Wil je eerst vrijblijvend testen of Pictostudio voor Office iets voor jou is? Dat kan heel eenvoudig!

Heb je een idee hoe het beter kan of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Gepost op

Nieuwe pictogrammen voor stappenplannen en dagelijkse handelingen

pictogrammen opzoeken in pictostudio pro
Pictogrammen opzoeken in Pictostudio Pro, met de recent toegevoegde pictogrammen geselecteerd.

De zomermaanden benutten we bij Spelpartners om nieuwe pictogrammen te ontwerpen en om verder te werken aan Pictostudio Pro. Wanneer je in de testversie van Pictostudio Pro werkt merk je al gauw dat we voor deze applicatie met een andere blik naar de pictogrammen-bibliotheek moeten kijken: met Pictostudio Pro kun je heel makkelijk stappenplannen en dagschema’s maken, of bijvoorbeeld een recept.

Dat betekent ook dat we meer pictogrammen nodig hebben die de verschillende stappen van een proces uitbeelden. Nu ligt de nadruk vooral op losse begrippen. Neem bijvoorbeeld het begrip ‘aankleden’. Nu hebben we daar één pictogram voor, maar wanneer je een stappenplan wil maken voor aankleden moet je die handeling eigenlijk opdelen in kleine stappen: kleren uitzoeken, kleren klaarleggen, onderbroek aantrekken, t-shirt aantrekken, broek aantrekken etc.. Dat betekent dat je een heel cluster aan pictogrammen moet ontwerpen rondom het begrip ‘aankleden’ en dat je die verwante pictogrammen ook gemakkelijk moet kunnen vinden als je een stappenplan wilt maken. Zoeken in meer dan 1.600 pictogrammen wordt anders wel heel tijdrovend.

Gelukkig hebben we daar vanaf het begin al rekening mee gehouden en kun je straks in Pictostudio Pro gemakkelijk zoeken op verwante begrippen, synoniemen en tags.

Een voorbeeld van een eenvoudige instructie met aangepaste pictogrammen in Pictostudio Pro

Natuurlijk blijven we ook ‘gewoon’ nieuwe pictogrammen ontwerpen, zoals deze week het pictogram voor ‘snuiten,’ je begrijpt soms niet waarom we daar nog geen pictogram voor hadden!

We laten ons bij de keuze voor nieuwe begrippen leiden door vragen van gebruikers die we binnenkrijgen via mail en Whatsapp (we hebben met een aantal instellingen die Pictostudio voor Office gebruiken WhatsApp-groepjes van gebruikers gemaakt, zo krijgen we nieuwe begrippen aangereikt en denken de eindgebruikers al actief mee tijdens het ontwerpproces).

De nieuwe gratis pictogrammen van deze week

 • Pictogram huiswerk laptop
 • Pictogram huiswerk
 • Pictogram lopen met smartphone
 • Pictogram met de smartphone
 • Pictogram neus snuiten
 • Pictogram ontlasting
 • Pictogram pakje drinken
 • Pictogram proefjes doen
 • Pictogram smartphone in bed
 • Pictogram iemand spugen

Naast het ontwerpen van nieuwe pictogrammen zijn we ook hard bezig met het opfrissen en aanpassen van de bestaande pictogrammen: de originele bibliotheek is inmiddels behoorlijk gedateerd, dat merk je vooral bij pictogrammen voor bijvoorbeeld ‘telefoon’ en ‘computer’.

Pictostudio voor Office is heel eenvoudig in het gebruik, bekijk hier de instructievideo’s.

Wil je Pictostudio voor Office eerst vrijblijvend testen? Dat kan heel eenvoudig!

Heb je ook een verzoek of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Gepost op

Appen op de fiets en negen andere nieuwe pictogrammen

Appen op de fiets, u en ik doen het natuurlijk niet, maar omdat er toch veel (jonge) weggebruikers zijn die hun smartphone geen seconde kunnen missen is het sinds vorige week verboden. Ik sprak dit weekend iemand die op de eerste dag van het verbod in de kraag gegrepen werd door de politie en meteen € 95 euro kon aftikken (en daar komen de administratiekosten nog bij).

Reden genoeg om hier een apart pictogram voor te maken! Want niemand zit te wachten op een boete van meer dan € 100. Om van een ongeluk nog maar te zwijgen…

Maar hoe maak je nu duidelijk dat je juist níet moet appen als je fietst? Dat kan met Pictostudio op meerdere manieren.

Verder lezen Appen op de fiets en negen andere nieuwe pictogrammen
Gepost op

Pictostudio Pro en Internet Explorer

Vorige week zijn we begonnen met de uitrol van de eerste testaccounts voor Pictostudio Pro. We hebben al veel feedback ontvangen en op basis daarvan de nodige veranderingen doorgevoerd.

Veel vragen gingen over Internet Explorer. Het bleek dat de demo makkelijk vastliep en het invoegen van pictogrammen ging vaak mis. Deze problemen hebben we inmiddels verholpen.

Nadat je Pictostudio Pro hebt geopend, moet je de pagina eenmaal ‘Vernieuwen’ (dit doe je door op F5 op je toetsenbord te drukken) om de verbeterde versie te laden.

We raden we gebruikers van Pictostudio Pro aan om, mits mogelijk, over te stappen op Google Chrome, Mozilla Firefox of (als het niet anders kan) Microsoft Edge. Er komen geen updates meer uit voor Internet Explorer en deze browser zal daardoor trager blijven dan de andere programma’s.

We realiseren dat veel instellingen vastzitten aan Internet Explorer, en daarom blijven we deze browser vanaf versie 10 ondersteunen, maar er bestaat een grote kans dat Pictostudio Pro onbruikbaar wordt als je vanuit Internet Explorer complexe documenten probeert samen te stellen.

Ook ontvingen we een aantal vragen over het inloggen. Het lukte niet om Pictostudio Pro een tweede maal te openen en sommige gebruiken zagen enkel een wit scherm. Dit probleem is verholpen. Je wordt nu altijd naar Pictostudio Pro doorverwezen als je de ontvangen link volgt.

Gepost op

Meld je aan als testgebruiker voor Pictostudio Pro

Met Pictostudio Pro kun je binnenkort vanuit je browser zelfstandig stickervellen, stappenplannen, dag- en weekschema’s, certificaten, diploma’s en wenskaarten ontwerpen. Hiermee willen we een waardevol webbased alternatief voor PictoWorks en Symbol for Windows aanbieden.

We hebben de laatste drie weken bij een aantal zorginstellingen demo’s laten zien van de ‘voorlopige’ versie. De reacties waren keer op keer zeer positief. Nu willen we ook andere partijen de kans geven om mee te testen.

Hoe je je aanmeldt voor deze test leggen we hieronder uit.

Pictostudio Pro ondersteunt diverse soort pictogrammen, klokken en afbeeldingen.

Verder lezen Meld je aan als testgebruiker voor Pictostudio Pro
Gepost op

Nieuwe pictogrammen voor reizen met een OV-chipkaart en social media

Deze week voegen we 10 nieuwe Visitaal-pictogrammen toe aan Pictostudio voor Office, waaronder 4 nieuwe pictogrammen voor reizen met de OV-chipkaart.

 • pictogram automatisch opladen OV-chipkaart
 • pictogram inchecken OV-chipkaart
 • pictogram kaartlezer OV-chipkaart
 • pictogram OV-chipkaart
De nieuwe pictogrammen voor het reizen met de OV-chipkaart.

Ook bieden we drie nieuwe pictogrammen aan voor verschillende social media-websites.

 • pictogram Facebook smartphone
 • pictogram Instagram smartphone
 • pictogram Twitter smartphone

Ten slotte drie algemene nieuwe pictogrammen:

 • pictogram druppels
 • pictogram oogdruppels
 • pictogram wachtkamer

Wil je Pictostudio voor Office eerst vrijblijvend testen? Dat kan heel eenvoudig!

Heb je ook een verzoek of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Gepost op

Rommel, kamer opruimen, krant bezorgen en 8 andere nieuwe Visitaal-pictogrammen

Ook deze week hebben we weer nieuwe Visitaal-pictogrammen ontworpen en toegevoegd aan Pictostudio voor Office. Van een logopediste bij een grote zorginstelling kregen we het verzoek om een pictogram te ontwerpen voor BIM, Beleven In Muziek. Samen hebben we een pictogram ontworpen voor deze therapievorm. Een andere vraag was ‘kamer opruimen’, een pictogram dat niet alleen op een instelling maar ook thuis goed van pas komt;) Bij ons thuis in elk geval wel, hopelijk hebben meer mensen hier iets aan.

Niet alleen binnen wordt er opgeruimd, ook in de tuin is er een hoop te doen in de zomer: snoeien en scheppen bijvoorbeeld.

 • Pictogram beleven in muziek
 • Pictogram hardlopen
 • Pictogram kamer opruimen
 • Pictogram krant bezorgen
 • Pictogram moeder en kind
 • Pictogram nagelschaartje
 • Pictogram rommel
 • Pictogram scheermes
 • Pictogram schep
 • Pictogram snoeien
 • Pictogram vader en kind

Heb je ook een verzoek of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Gepost op

Uitlachen, plagen, pesten en zeven andere nieuwe pictogrammen

De afgelopen weken waren we druk met Pictostudio Pro, de chat-app Pictostudio Hallo en de nieuwe app Moeilijke Woordenlijst.

Deze week hebben we gelukkig wel weer 10 nieuwe Visitaal-pictogrammen voor Pictostudio voor Office:

 • pictogram bezoeken
 • pictogram fietsverlichting
 • pictogram pesten
 • pictogram plagen (bestaand pictogram vervangen)
 • pictogram plantenspuit
 • pictogram snoep
 • pictogram uitlachen
 • pictogram ventilator
 • pictogram verbaasd
 • pictogram waarom

Mis je nog een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.

Met zoveel mooie zomerse dagen in aantocht mag het pictogram voor ventilator niet ontbreken.
Gepost op

Vijf vragen over Pictostudio Pro beantwoord

Met Pictostudio Pro kun je straks vanuit je eigen browser zelfstandig stickervellen, stappenplannen, dag- en weekschema’s, certificaten, diploma’s en wenskaarten ontwerpen.

Deze zomer bieden we een aantal partijen de mogelijkheid om een voorlopige versie van Pictostudio Pro te testen. In dit artikel beantwoord ik vast vijf vragen over Pictostudio Pro.

Verder lezen Vijf vragen over Pictostudio Pro beantwoord
Gepost op

Uitnodiging: Pictostudio Hallo, veilig chatten met Visitaal-pictogrammen

Mensen met een verstandelijke beperking willen graag meedoen online. Ook wie niet kan lezen en schrijven wil graag chatten; met emoji’s, of met vertrouwde Visitaal-pictogrammen.

Voor die mensen is Pictostudio Hallo ontwikkeld, een chat-app gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten, familieleden en begeleiders kunnen elkaar met Pictostudio Hallo veilig simpele berichten sturen met Visitaal-pictogrammen.

Pictostudio Hallo is ontwikkeld in samenspraak met cliënten en begeleiders door Middin (zorginstelling) en Spelpartners (app-ontwikkelaar).

Wij nodigen u graag uit voor een avond waarin wij de app presenteren en toelichten voor ouders, begeleiders en andere geïnteresseerden. Het is mogelijk om de app zelf te proberen en vragen te stellen aan de mensen die de app bedacht en gebouwd hebben.

Verder lezen Uitnodiging: Pictostudio Hallo, veilig chatten met Visitaal-pictogrammen