Gepost op

Van baby tot systeembeheerder: de nieuwe pictogrammen van januari

De afgelopen weken hebben we niet stil gezeten bij Pictostudio: elke week hebben we 10 nieuwe gratis pictogrammen toegevoegd die onze gebruikers automatisch in hun bibliotheek terugvinden. De begrippen beslaan een breed spectrum aan onderwerpen, meestal op aanvraag van onze gebruikers en partners. Een speciale serie wordt ontwikkeld voor de Patiëntenfederatie Nederland, voor Zorgkaart Nederland. Deze pictogrammen worden ter zijner tijd ook toegevoegd aan de algemene bibliotheek, een voorbeeld hiervan is het pictogram voor ‘Professor’ dat we hebben opgenomen.

De verschillende stappen rondom ‘eten’ in beeld.
Verder lezen Van baby tot systeembeheerder: de nieuwe pictogrammen van januari
Gepost op

Eindelijk: Pictogram Bladblazer toegevoegd aan Visitaal-bibliotheek!

Great minds think alike: deze zondag vroeg Arjen Lubach aandacht voor het leed dat de bladblazer veroorzaakt aan mens, dier en omgeving. Laten we nou net een nieuw pictogram hebben toegevoegd aan onze bibliotheek voor dit luidruchtige apparaat!
We zijn gelukkig niet de enigen die zich al jaren ergeren aan het lawaai van de bladblazer. We begrijpen dat er soms omstandigheden die het gebruik van de bladblazer noodzakelijk maken, maar meestal denken we toch; ‘wat is er mis met een hark?’

De bladblazer in de editor van pictostudio
Verder lezen Eindelijk: Pictogram Bladblazer toegevoegd aan Visitaal-bibliotheek!
Gepost op

Griezelen met de nieuwe gratis pictogrammen voor deze week: van Halloween tot bloed prikken!

De feestdagen komen er alweer! Ook bij Pictostudio zijn we al druk bezig om met de voorbereiding. De week begon met Divali, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Dit lichtjesfeest wordt ook in Nederland op 27 oktober gevierd.

We ontdekten dat we hier nog geen goed pictogram voor hadden en hebben meteen actie ondernomen. Dit pictogram past in ons streven naar meer diversiteit in de pictogrammen-bibliotheek: we willen de komende tijd meer nieuwe pictogrammen toevoegen voor andere religieuze feestdagen.

De Visitaal-biliotheek is al vertaald in het Turks, Arabisch en Engels (en binnenkort in het Pools en Frans), zo werken we zo aan een bibliotheek met diverse pictogrammen waarin zoveel mogelijk religies en culturen vertegenwoordigd zijn zodat iedereen met Vistaal-pictogrammen kan communiceren.

Verder lezen Griezelen met de nieuwe gratis pictogrammen voor deze week: van Halloween tot bloed prikken!
Gepost op

Verkleedkist, plumeau, ambulance en meer nieuwe pictogrammen

Na de succesvolle introductie van Pictostudio Pro op het ISAAC nf congres hebben we niet stil gezeten. Nu de software live draait bij een aantal instellingen zijn we druk bezig om alles fine te tunen en vooral te zorgen dat de inhoud van Pictostudio aansluit bij de behoefte van de gebruikers. Daarom bezoeken we huidige gebruikers en geïnteresseerde instellingen en scholen om te horen welke wensen ze nog hebben. Om de mogelijkheden van Pictostudio echt goed te benutten is het belangrijk dat de bibliohtheek nog meer nieuwe pictogrammen en templates bevat voor veel voorkomende situaties: takenlijsten voor dagelijkse handelingen, stappenplannen, week- en dagschema’s en nog veel meer. Dat leidt ertoe dat we een flinke wishlist hebben die we de komende maanden gaan uitwerken en toevoegen.

Ook de afgelopen twee weken hebben we weer een aantal nieuwe begrippen toegevoegd aan Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro. Alledaagse begrippen zoals ‘afstandsbediening’ en ‘koffiecreamer’ of een pictogram voor ‘trampoline springen’. Zodra je Pictostudio opnieuw opent vind je de pictogrammen in de linkerkolom onder de tab ‘Recent toegevoegd.’

Verder lezen Verkleedkist, plumeau, ambulance en meer nieuwe pictogrammen
Gepost op

Lancering Pictostudio Hallo

Op donderdag 14 november lanceren Middin en Spelpartners de chat-app Pictostudio Hallo. Pictostudio Hallo is een chat- en messaging app waarmee cliënten elkaar en hun netwerk (ouders, familie, vrienden, begeleiders) veilig simpele berichten met Visitaal-pictogrammen kunnen sturen.

Pictostudio Hallo is in samenwerking met Middin ontwikkeld en beschikbaar op Android en iOS (iPhone).

Gratis aanmelden kan per e-mail: innovatie@middin.nl

Verder lezen Lancering Pictostudio Hallo
Gepost op

Pictostudio Pro voor de iPad

Sinds vorige week werkt Pictostudio Pro ook op de iPad. Het was al langer mogelijk om documenten te openen en op te slaan vanaf een tablet. Nu kun je ook pictogrammen verslepen, tekstvlakken aanmaken en klokken toevoegen. Ook het wijzigen van achtergrondkleuren is eindelijk mogelijk.

We proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wens om een programma aan te bieden dat op alle apparaten werkt. Tablets zijn in de zorg en het onderwijs erg populair, maar veel specialistische programma’s zijn helaas niet als app beschikbaar.

Door Pictostudio Pro als web-app aan te bieden (een app die je kunt openen in de browser) kun je ons programma ook een tablet openen. Wie pictogrammen wil inzetten, is niet langer gebonden aan een computer of laptop. Je kunt ook onderweg een document aanmaken en opslaan als PDF-bestand.

De aanpassingen zijn in principe ook geschikt voor Android-tablets, maar omdat er zoveel verschillende fabrikanten zijn die Android-tablets aanbieden, kunnen we niet garanderen dat Pictostudio Pro op ieder model werkt. Mocht je binnen jouw organisatie met een specifiek model werken, kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden om Pictostudio Pro hiervoor te optimaliseren!

Pictostudio Pro is nu beschikbaar als web-app voor computers, laptops, Chromebooks en tablets. Het programma werkt met alle populaire browsers: Internet Explorer, Google Chrome, Safari en Firefox.

Zelf ervaren hoe gemakkelijk je met Pictostudio Pro kunt werken? Organisaties en professionals in zorg en onderwijs kunnen Pictostudio Pro meteen bestellen. Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwste pictogrammen en mogelijkheden.

Gepost op

Lancering Pictostudio Pro op ISAAC-nf congres

Veel belangstelling voor Pictostudio.

Vorige week hebben we Pictostudio Pro gelanceerd op het ISAAC-nf congres in Doorn, hét congres voor Ondersteunde Communicatie. ISAAC-nf is de Nederlands-Vlaamse tak van de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC). Tijdens dit jaarlijkse congres worden de nieuwste inzichten en tools op het gebied van Ondersteunde Communicatie gepresenteerd.

Namens Visitaal en Spelpartners presenteerde developer Michael Schuijff de beta-versie van Pictostudio Pro tijdens een workshop met logopedisten en communicatiedeskundigen uit de zorg. Een spannend moment voor ons: de eerste keer dat we experts van buitenaf lieten ervaren wat je allemaal met Pictostudio Pro kunt doen! Gelukkig waren de reacties heel positief.

Verder lezen Lancering Pictostudio Pro op ISAAC-nf congres
Gepost op

Pictostudio Pro is (bijna) af!

Goed nieuws! Pictostudio Pro is (bijna) af!

Alle belangrijke functies zijn uitgebreid getest en werken zoals het moet. Je kunt nu eenvoudig documenten opmaken, bewerken, openen en opslaan, printen en exporteren als PDF en je hebt toegang tot alle Visitaal-pictogrammen, klokken, timers en meer.

Het is feest, Pictostudio Pro is (bijna) af!

We beginnen daarom vandaag met een ‘soft launch’: we verkopen per direct nieuwe licenties, maar we wachten nog even met de promotie. Dat geeft ons de kans om onze testers als eerste te woord te staan. We kunnen jullie zo helpen als toch blijkt dat een bepaalde functie niet helemaal werkt zoals jullie hadden verwacht.

Verder lezen Pictostudio Pro is (bijna) af!
Gepost op

Nieuwe pictogrammen en vernieuwde gratis pictogrammen in Pictostudio

Via ‘Recent toegevoegd’ in het linkermenu kunt u altijd de recent toegevoegde pictogrammen vinden.

Elke week voegen we nieuwe gratis pictogrammen toe aan onze bibliotheek. Meestal omdat er voor een begrip nog geen pictogram was, zoals bijvoorbeeld de picto voor ‘appverbod’, vaak omdat we een nog geen goed pictogram hadden voor een begrip, zoals ‘brief posten.’

Pictogram voor het nieuwe politie-uniform

Het komt ook voor dat we een pictogram aanpassen omdat het oude pictogram niet meer passend is. Bijvoorbeeld het pictogram voor ‘politieagent’; het politieuniform is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, daarom is het oude pictogram niet meer herkenbaar voor jonge gebruikers. Tegelijkertijd is het oude pictogram voor de oudere gebruiker juist wel weer heel herkenbaar. Ik vind het zelf ook een ‘echt’ herkenbare politieagent, in tegenstelling tot het nieuwe uniform. Maar ja, ik ben ook een jaartje ouder, ik herinner me nog de pet van Bromsnor, die had zelfs een nog ouder uniform aan! En een snor natuurlijk, die zie je bij een moderne politieagent ook niet meer zo vaak.

Links het oude politie-pictogram, rechts het nieuwe pictogram met het nieuwe politie-uniform.
Verder lezen Nieuwe pictogrammen en vernieuwde gratis pictogrammen in Pictostudio
Gepost op

Nieuwe pictogrammen van deze week: schamen, kietelen en wijkagent

Onderwerpen voor nieuwe pictogrammen dienen zich soms spontaan aan: tijdens de recente hittegolf bijvoorbeeld ontdekten we dat we nog geen picto’s hadden voor de begrippen ‘verbranden’ en ‘insmeren’. Aangezien hete zomers steeds gewoner worden mogen deze picto’s niet ontbreken in onze bibliotheek. We zijn nog aan het brainstormen over een pictogram voor ‘klimaatverandering’, een onderwerp dat voorlopig nog niet uit het nieuws zal verdwijnen.

Het begrip ‘kietelen’ was een verzoek van een logopediste bij een van onze gebruikers, een grote zorginstelling waar Pictostudio al helemaal ingeburgerd is in de dagelijkse praktijk.

pictogram insmeren zonnebran
Verder lezen Nieuwe pictogrammen van deze week: schamen, kietelen en wijkagent