Veelgestelde vragen

Pictostudio voor Office

Hoe kies ik zelf een exacte maat in cm?

Klik op een pictogram in het zoekscherm. Je ziet het scherm ‘Pictogram bewerken’ met rechtsonder het pictogram in het witte vlak een vermelding van de maat, standaard is dit ‘Gemiddeld’.

Klik op deze vermelding en je kunt een maat tussen de 1 en 20 cm invullen, met maximaal twee decimalen achter de komma.

Let op: het kiezen van de maat in cm is niet mogelijk als u daar niet de juiste licentie voor hebt.

Hoe pas ik de tekst boven een pictogram aan?

Klik op een pictogram in het zoekscherm. Je ziet het scherm ‘Pictogram bewerken’ met bovenaan de knop ‘Tekst bewerken’ (met een grote hoofdletter A erboven).

Je kunt hier de tekst van het pictogram aanpassen. Zodra je de tekst hebt aangepast wordt dit direct in voorbeeld getoond.

Let op: het aanpassen van de tekst is niet mogelijk als je daar niet de juiste licentie voor hebt.

Hoe pas ik de lettergrootte aan?

Je kunt de lettergrootte van de tekst boven of onder een pictogram niet aanpassen, het programma kiest automatisch voor de grootst mogelijke maat. Dit is afhankelijk van de lengte van de tekst en de grootte van het pictogram.

Hoe maak ik een pictogram zonder tekst?

Klik op een pictogram in het zoekscherm. Je ziet het scherm ‘Pictogram bewerken’ met bovenaan de knop ‘Tekst bewerken’ (met een grote hoofdletter A erboven).

Verwijder de tekst en klik op OK. Het pictogram wordt automatisch in het midden uitgelijnd.

Let op: het verwijderen van de tekst is niet mogelijk als je daar niet de juiste licentie voor hebt.

Hoe plaats ik de tekst onder het pictogram?

Klik op een pictogram in het zoekscherm. Je ziet het scherm ‘Pictogram bewerken’ met bovenaan het kopje ‘Tekst opmaken’ en daaronder twee knoppen met beide zwart vlak en een witte streep.

Met deze knoppen kun je kiezen of je de tekst boven of onder het pictogram wilt plaatsen.

Let op: het veranderen van de tekstpositie is niet mogelijk als je daar niet de juiste licentie voor hebt.

Hoe kies ik een ander lettertype?

We bieden verschillende lettertypen aan in Pictostudio voor Office. Het aantal lettertypen waaruit je kunt verschilt per licentie. Je kunt alleen de lettertypen die deel uitmaken van je licentie gebruiken.

Nadat je in het overzicht op een pictogram hebt geklikt, zie je het scherm ‘Pictogram bewerken’ met bovenaan het kopje ‘Tekst opmaken’ en daaronder de keuze voor het lettertype ‘Heebo’ (dit is de standaard keuze voor Visitaal).

Klik op ‘Heebo’ en je kunt kiezen voor een ander lettertype. Zodra je klikt op een ander lettertype wordt dit direct in voorbeeld getoond.

Hoe maak ik een pictogram groter dan 16 of 20 cm?

Het maximale formaat van een pictogram is 20 cm. Als je een pictogram van 20 cm invoegt in Word, wordt het automatisch verkleind naar ca. 16 cm, omdat het anders niet past op een A4 pagina.

Voor het gebruik van grotere pictogrammen gelden aparte voorwaarden. Wil je grotere pictogrammen voor een bijzondere publicatie? Neem dan contact op met Visitaal.

Opmerking: pictogrammen worden opgemaakt op basis van 96 DPI, dit is de standaard DPI van Microsoft Office en Google Docs documenten.

Hoe gebruik ik vertalingen van pictogrammen?

We bieden pictogrammen in het Nederlands en Engels aan. Welke vertalingen je te zien krijgt is afhankelijk van uw licentie. Je wisselt van taal door rechtsboven, naast het zoekveld, te klikken op het vlak waar standaard ‘Nederlands’ staat.

Het is onze ambitie om ook pictogrammen in o.a. het Frans, Spaans, Duits, Turks en Arabisch aan te bieden.

Hoe update ik Pictostudio voor Office?

Je hoeft Pictostudio voor Office niet te updaten om gebruik te kunnen maken van  nieuwe functies. Wij hebben het programma zo ingericht dat je bij het opstarten direct toegang hebt tot de laatste pictogrammen, vertalingen, lettertypen en bewerkfuncties.

Om dit te kunnen realiseren maken wij intern gebruik van een browserweergave. Zo ontlasten we IT-afdelingen, die geen updates meer hoeven uit te voeren, en kunnen we jou als gebruiker makkelijker nieuwe functies aanbieden.

Ik krijg de melding ‘Loggon is offline’, wat nu?

Loggon is de dienst waarmee Pictostudio voor Office contact maakt om te controleren of je licentiecode correct is en om nieuwe pictogrammen te downloaden. Een internetverbinding is noodzakelijk om het programma te kunnen gebruiken. Pictostudio voor Office zoekt bij ieder gebruik opnieuw contact met Loggon.

Er zijn drie mogelijke redenen waarom u deze melding kunt krijgen:

  1. Je heeft geen (werkende) internetverbinding.
  2. Je firewall blokkeert toegang tot www.loggon.net voor Pictostudio voor Office en je moet een uitzondering aan uw firewall toevoegen.
  3. Onze server is offline. Dit gebeurt incidenteel en duurt doorgaans niet langer dan een paar minuten.
Mijn computer vertrouwt Pictostudio voor Office niet

Sommige computers geven uit voorzorg een melding dat het gedownloade bestand niet gecontroleerd kan worden. Indien je het programma hebt gedownload van onze server of direct van ons per e-mail ontvangen heeft, kun je deze melding negeren en de installatie van Pictostudio voor Office voortzetten.

Deze melding negeer je door op ‘toch uitvoeren’ te klikken (soms moet u eerst op een knopje ‘meer informatie’ klikken voordat deze optie in beeld komt).

Let op: zorg er altijd voor dat je een virusscanner geïnstalleerd hebt en scan regelmatig de hele computer op virussen en malware.

Ik heb een Apple-computer, kan ik ook Pictostudio gebruiken?

Pictostudio voor Office is vanwege een aantal technische redenen alleen voor Windows beschikbaar.

Het tweede pakket, Pictostudio Pro, werkt vanuit de browser en kan ook op macOS en zelfs op iOS (iPad/iPhone) gebruikt worden.

Hoe beveiligd Pictostudio voor Loggon mijn gegevens?

Pictostudio voor Office gebruikt voor het opslaan van uw persoonlijke licentiecode een versleutelingstechniek genaamd de User Data Protection DPAPI, waarbij iedere Windows gebruiker een unieke key (soort wachtwoord) heeft.

Het programma maakt gebruik van een HTTPS-verbinding voor het ophalen en versturen van alle informatie. Op onze server worden alle wachtwoorden versleuteld opgeslagen, daarbij maken we gebruik van Bcrypt en een Salt.

Meer informatie over onze beveiliging en techniek vindt u hier en in onze privacy policy.

Visitaal, Spelpartners, Pictostudio en Loggon

Op deze website en op onze flyers worden verschillende namen genoemd. De relatie tussen Visitaal, Spelpartners, Pictostudio en Loggon is als volgt.

Visitaal is de naam van de pictogrammenset die wij in onze software aanbieden. Nieuwe pictogrammen worden door Spelpartners ontworpen. Spelpartners verkoopt de Visitaal-producten in haar webwinkel en Spelpartners heeft ook de nieuwe software ontwikkeld, genaamd Pictostudio.

Pictostudio is een verzameling van programma’s, waaronder Pictostudio voor Office. Al onze software maakt gebruik van Loggon, het cloud platform waarmee wij automatisch updates verspreiden en je licentiecode controleren.

Werkt Pictostudio voor Office met alle versies van Microsoft Office?

Pictostudio voor Office werkt met alle Windows-versies van Microsoft Office, waaronder Office 2010, 2013 en 2016. Ook de Windows-programma’s van Office 365 worden ondersteund. Het is niet mogelijk om vanuit Pictostudio voor Office direct pictogrammen in de online omgeving  van Office 365 in te voegen, maar je kunt wel met Pictostudio voor Office opgemaakt pictogrammen kopiëren en vervolgens plakken in de online omgeving van Office 365.

Pictostudio voor Office werkt niet met Microsoft Office voor Mac.

Welke DPI/PPI hanteert Pictostudio voor Office?

Pictogrammen worden door Pictostudio voor Office opgemaakt op basis van 96 DPI/PPI (dots per inch/pixels per inch), dit is de standaard DPI van Microsoft Office en Google Docs documenten.

Wat zijn de minimale systeemeisen voor Pictostudio voor Office?

Om Pictostudio voor Office te kunnen gebruiken heb je een Windows PC of laptop nodig met:

  • Microsoft Windows 7 (of later, o.a. Windows 10, Windows Server en Citrix worden ondersteund)
  • 4 GB intern geheugen, 50 MB opslagruimte
  • Internet Explorer 10/Microsoft Edge
  • een actieve internetverbinding

Meer technische informatie vindt u hier.

Visitaal-pictogrammen

Zijn Visitaal-pictogrammen alleen geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking?

Visitaal-pictogrammen zijn weliswaar ontstaan op een instelling voor kinderen met een auditieve en verstandelijke beperking, de Weerklank in Amsterdam, maar worden inmiddels veel breder ingezet.

Visitaal-pictogrammen worden ook ingezet bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis, ZMLK-leerlingen, jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB), ouderen met dementie, cliënten met NAH (niet aangeboren hersenletsel), anderstalige nieuwkomers en andere mensen die moeite hebben met (de Nederlandse) taal.

Zijn Visitaal-pictogrammen geschikt voor mensen met dementie?

Ook bij mensen met (beginnende) dementie worden Visitaal-pictogrammen ingezet om structuur en dagindeling te bevorderen. Als je meer wilt lezen over het gebruik van pictogrammen en ondersteunde communicatie en bij dementie verwijzen we je graag naar de website Werken Met Visualisaties.

Waarom zijn Visitaal-pictogrammen niet gratis?

Het ontwerpen van nieuwe pictogrammen kost tijd en geld. Een nieuw pictogram moet voor verschillende doelgroepen begrijpelijk en toepasbaar zijn. Daarom kijkt een klankbordgroep van deskundigen zoals logopedisten en communicatiedeskundigen mee gedurende dit proces.

Vaak worden er diverse ontwerpen afgekeurd voordat we een nieuw pictogram toevoegen aan onze bibliotheek. Dat kost tijd en geld. Als zelfstandige aanbieder zonder structurele ondersteuning moeten we dus om een bijdrage vragen.

De ontwikkeling en het up to date houden van de software, de huur van servers en de opslag van materialen kost ook geld. Daarom moeten we ook voor de software kosten in rekening brengen om de continuïteit te waarborgen.

Waarom heeft Visitaal niet voor elk woord een pictogram?

Visitaal-pictogrammen zijn ontwikkeld vanuit de principes van Totale Communicatie. Deze pictogrammen zijn niet bedoeld om gesproken taal te vervangen, maar om de taalverwerving te stimuleren. Visitaal is daarom terughoudend bij het ontwerpen van nieuwe pictogrammen.

We kiezen zorgvuldig welke begrippen we vertalen naar een pictogram. Om die reden geven professionals, zoals logopedisten en communicatiedeskundigen, vaak de voorkeur aan Visitaal-pictogrammen.

Wat is Totale Communicatie?

Onder Totale Communicatie verstaat men het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto’s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie.

Bron: Wikipedia

Meer lezen over Totale Communicatie:

Ik wil Visitaal-pictogrammen gebruiken in een publicatie, mag dat?

Voor het plaatsen van Visitaal-pictogrammen in publicaties, brochures, tijdschriften, lesmateriaal en dergelijke is toestemming nodig. Als het gaat om niet-commercieel gebruik wordt deze toestemming (met bronvermelding) in de regel zonder probleem verleend.

Voor commerciële uitgaven hanteren we een vaste prijs per geplaatst pictogram. Voor aan de doelgroep gerelateerde publicaties worden aparte tarieven in rekening gebracht.

Ik mis een pictogram, hoe vraag ik nieuwe pictogrammen aan?

Elke week komen er nieuwe pictogrammen bij, de nieuwe pictogrammen kunt u automatisch gebruiken de eerstvolgende keer dat je Pictostudio voor Office start.

Als gebruiker van Pictosudio kun je per email suggesties voor nieuwe Visitaal pictogrammen indienen. Wij hanteren een aantal criteria, waaronder:

  1. Gaat het om een begrip dat relevant is voor onze doelgroep?
  2. Bestaat er geen vergelijkbaar pictogram binnen Visitaal?
  3. Kan het begrip niet worden uitgebeeld door meerdere pictogrammen te combineren?

Suggesties voor nieuwe pictogrammen die breed inzetbaar zijn krijgen voorrang.