Pictostudio en logopedie

Logopedist en cliënt doen een oefening, twee Visitaal-pictogrammen en het logo van Pictostudio.

Pictostudio en Visitaal-pictogrammen

Eind jaren tachtig werden de Visitaal-pictogrammen ontwikkeld door en voor logopedisten op de Weerklank in Amsterdam, aanvankelijk onder de naam Vijfhoek-pictogrammen. In de jaren daarna werden er steeds meer nieuwe pictogrammen uitgebracht. Ook kreeg de pictogrammenset een nieuwe naam, Visitaal, en werden de programma’s PictoWorks en PictoWord geïntroduceerd.

Door technische veranderingen werd het vanaf ca. 2015 voor zorginstellingen steeds moeilijker om deze programma’s te blijven gebruiken, maar de Visitaal-pictogrammen blijken ruim 30 jaar laten nog altijd ongekend populair als ondersteunde communicatie.

In samenspraak met de sector hebben we een aantal nieuwe computerprogramma’s gebouwd. Pictostudio is de naam die wij hebben gegeven aan een nieuwe generatie apps, waarmee zelfstandig logopedisten, logopediepraktijken en logopedie-afdelingen op zorginstellingen weer aan de slag kunnen met Visitaal-pictogrammen.

Wat is het beste programma voor logopedisten?

Pictostudio bestaat uit drie verschillende programma’s: Pictostudio voor Office, Pictostudio Pro en PictoCanvas. Onze programma’s worden samen met logopedisten, communicatiespecialisten en begeleiders ontwikkeld. Ook blijven we in contact met de praktijk: we voegen wekelijks nieuwe functies en pictogrammen toe op aanvraag van zorgverleners.

Sjabloon ochtendritueel op beeldscherm

Met Pictostudio Pro maak je dag- en weekschema’s op basis van kant en klare sjablonen. Dit kan direct vanuit de browser, je hoeft geen programma te installeren.

Met name logopedisten die zelf veel schema’s en instructiebladen maken besparen veel tijd met Pictostudio Pro. Je kunt altijd en overal aan de slag, nieuwe pictogrammen worden automatisch toegevoegd.

Als je gewend bent om te werken in Microsoft Office of als je bestaande Word-documenten wilt aanvullen met Visitaal-Pictogrammen dan is Pictostudio voor Office het beste programma voor jou.

Met Pictostudio voor Office kun je zelf eenvoudig pictogrammen beheren en bewerken en plaatsen in een Word-document.

Pictostudio voor Office is simpel in het gebruik, nieuwe pictogrammen worden automatisch aangevuld, je hoeft hier niks voor te doen.

Visitaal-pictogram bewerken op beeldscherm

Met zowel Pictostudio Pro als Pictostudio voor Office krijg je toegang tot alle ruim 3000 Visitaal-pictogrammen in meerdere talen. Met beide pakketten kun je de pictogrammen zelf aanpassen: je verandert eenvoudig de kleuren, tekst, het lettertype en voegt een rood kruis of groene krul toe aan het pictogram.

Meisje met een verstandelijke beperking kijkt naar een laptop met PictoCanvas.

PictoCanvas: logopedie op afstand met 3000 Visitaal-pictogrammen

Online logopedie of behandeling op afstand? Met PictoCanvas kun je altijd en overal ondersteunde communicatie met Visitaal-pictogrammen inzetten. PictoCanvas is een laagdrempelige logopedie-omgeving , inclusief 40+ praatplaten en ruim 3000 Visitaal-pictogrammen.

PictoCanvas hebben we samen met logopedisten en communicatiemedewerkers ontwikkeld tijdens de lockdown, als oplossing om cliënten ook in deze moeilijke periode te kunnen blijven behandelen en ondersteunen. Inmiddels blijkt de applicatie ook geschikt als manier om reistijd te besparen en digitale vaardigheden te verbeteren.

PictoCanvas op een laptop, tablet en mobiele telefoon.
PictoCanvas werkt op je laptop, tablet en zelfs op de smartphone: iedereen kan meedoen!

PictoCanvas is bedoeld om tijdens een telefoon- of videogesprek (Zoom of Teams) samen in hetzelfde scherm te werken. Je kunt tegelijk met je cliënt pictogrammen, foto’s en schaalvragen toevoegen, delen, aanwijzen, verslepen en tekenen. Zo kun je alle werkvormen die je normaal samen aan tafel gebruikt ook op afstand inzetten.

Met onze kleurrijke praatplaten kun je aan de slag met allerlei thema’s en werkvormen. Je kunt ook samen een dag- of weekplanning maken en die online delen of uitprinten. Gebruik de schaalvraag-sjablonen om over gevoelens of lastige thema’s te praten, of voeg je eigen afbeeldingen toe vanaf je computer. Met jouw creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos!

Met PictoCanvas kun je altijd en overal samen werken met Visitaal-pictogrammen en praatplaten. Je nodigt je cliënt uit voor een gedeeld scherm, waarna je samen op afstand in hetzelfde scherm werken. Jij bepaalt wat je cliënt kan doen in het scherm: pictogrammen verplaatsen, tekenen, plaatjes uitzoeken, plaatsen en verschuiven.

Ook kun je foto’s plaatsen en korte teksten op ‘geeltjes’ schrijven. Daarnaast kun je eenvoudig samen op het gedeelde scherm tekenen. Het eindresultaat kun je als afbeelding en PDF-bestand opslaan Dit kun je allemaal samen doen en bekijken; iedereen vanachter zijn of haar eigen laptop of tablet.

Beeldscherm met PictoCanvas

Ga aan de slag met één van de 40+ praatplaten of maak je eigen praatplaat in PictoCanvas.

Voeg zelf pictogrammen, opmerkingen en schaalvragen toe aan PictoCanvas.

Ga met behulp van deze hulpmiddelen in gesprek over emoties en andere onderwerpen.

Voeg eigen afbeeldingen toe of maak gebruik van de afbeeldingen die wij aanbieden met behulp van de fotobibliotheek van Pixabay.

Het is ook mogelijk om foto’s en symbolen uit andere pictogrammensystemen toe te voegen aan PictoCanvas.

PictoCanvas, wat vind je lekker om te eten?
Dagschema invullen met PictoCanvas

Vul je samen een je cliënt een dag- of weekschema in met PictoCanvas.

Begin met een leeg canvas en voeg al pratend pictogrammen, eigen foto’s, schaalvragen en notities toe aan het schema.

Breng meer structuur aan in je dag en ga in gesprek over wat hij of zij heeft meegemaakt.