Pictostudio voor Office

Visitaal wordt veel gebruikt voor ondersteunde communicatie en dagstructuur in de zorg, het speciaal onderwijs en in de thuissituatie.

Pictostudio voor Office is een simpel programma voor Windows-computers waarmee je visuele ondersteuning met behulp van pictogrammen kunt maken. Met dit programma kan iedereen makkelijk Visitaal-pictogrammen bewerken en invoegen in Microsoft Word, Excel en Powerpoint. Ouders, begeleiders, leraren en cliënten kunnen met Pictostudio voor Office zelf aan de slag met ondersteunde communicatie.

Eenvoudig in het gebruik

Met Pictostudio voor Office kun je in een handomdraai Visitaal-pictogrammen toevoegen aan je documenten. Het programma is volledig geïntegreerd met de Windows-versies van Microsoft Word, Excel en Powerpoint.

Zoek snel naar het pictogram dat je wilt gebruiken. Klik op het pictogram en je krijgt de mogelijkheid om de kleuren, de tekst, de positie van de tekst en het lettertype aan te passen. Ook kun je een rood kruis of groene krul toevoegen aan het pictogram. Vervolgens kun je het bewerkte Visitaal-pictogram invoegen in Microsoft Word of Excel, of kopiëren naar het klembord.

Let op: Pictostudio voor Office is geschikt voor Windows 7 en later. Voor gebruikers met een Mac/Apple of Chromebook bieden we Pictostudio Pro en PictoCanvas aan.

Pictostudio voor Office wordt gebruikt door o.a. deze zorg- en onderwijsinstellingen:

U maakt makkelijk een pictogram aan voor het dagcentrum.

Met Pictostudio voor Office beschik je over alle Visitaal-pictogrammen in het Nederlands, Engels en diverse andere talen. Je kunt eenvoudig een pictogram opzoeken, aanpassen (kleur, tekst, lettertype, roteren, een rood kruis erdoorheen, etc.) en vervolgens invoegen in Word, Excel of Powerpoint.

Pictostudio voor Office heeft een uitgebreide zoekfunctie waarmee je kunt zoeken naar pictogrammen op zoekterm, synoniem, categorie en pictogrammenset.

U kunt de kleur van een pictogram veranderen.

Dankzij onze cloudoplossing hoef je geen updates uit te voeren als er nieuwe pictogrammen uitkomen of als je wisselt van licentie. Pictostudio voor Office is ook geschikt voor Windows Server en Citrix-omgevingen.

Visitaal-pictogrammen

De Visitaal-pictogrammen worden veel gebruikt in de gehandicaptenzorg en het speciaal onderwijs. Daarnaast worden de pictogrammen steeds vaker ingezet bij de verzorging en begeleiding van mensen een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH) en anderstalige nieuwkomers, waaronder vluchtelingen.

Ieder jaar worden er meer dan honderd nieuwe pictogrammen ontworpen voor actuele begrippen, waaronder voorlichting rondom ongewenst gedrag, seksuele voorlichting, rouwverwerking, culturele feestdagen, coronamaatregelen en digivaadigheden.

De Visitaal-pictogrammen, voorheen Vijfhoekpictogrammen, worden sinds eind jaren 80 in Nederland ingezet om bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Screenshots met voorbeelden

Tip: klik op het screenshot om deze op ware grootte te bekijken.

Je kunt een pictogram opzoeken door middel van een zoekterm of categorie en ze direct bewerken.

Je past zelf de kleur, de tekst en het lettertype van een pictogram aan.

Geef met een krul, vinkje, kruis of rode streep aan wat goed en fout is.

Met Pictostudio voor Office maak je eenvoudig diverse soorten klokken en timers.

Je kunt een pictogram, klok of timer makkelijk invoegen in Microsoft Word, Excel en Powerpoint.

Minimale systeemeisen

Om Pictostudio voor Office te kunnen gebruiken heb je een Windows PC of laptop nodig met:

  • Microsoft Windows 7 (of later, o.a. Windows 10, Windows Server en Citrix worden ondersteund)
  • 4 GB intern geheugen, 50 MB opslagruimte
  • Internet Explorer 11/Microsoft Edge
  • een actieve internetverbinding

Pictostudio voor Office werkt met alle Windows-versies van Microsoft Office, waaronder Office 2010, 2013 en 2016. Ook de Windows-programma’s van Office 365 worden ondersteund.

Let op: het is niet mogelijk om vanuit Pictostudio voor Office direct pictogrammen in de online omgeving  van Office 365 in te voegen, maar je kunt wel met Pictostudio voor Office opgemaakt pictogrammen kopiëren en vervolgens plakken in de online omgeving van Office 365.

Meer technische informatie vind je hier. Voor gebruikers met een Mac/Apple of Chromebook bieden we twee andere applicaties aan die vanuit de browser kunnen worden geopend: Pictostudio Pro en PictoCanvas.

Voor grote organisaties wij bieden twee alternatieve distributiemogelijkheden aan waarmee grotere aantallen licenties centraal kunnen worden beheerd. Klik hier voor meer informatie.

Pictostudio voor Office wordt gebruikt door o.a. deze zorg- en onderwijsinstellingen: