Werk samen met pictogrammen in PictoCanvas

PictoCanvas is het meest eenvoudige programma voor iedereen die met pictogrammen wil werken. Met PictoCanvas kan iedereen ontwerpen met pictogrammen. Je kunt beginnen met een leeg scherm en zelf een ontwerp maken of je kunt pictogrammen toepassen in praatplaten, dag- en weekschema’s en schaalvragen die kant en klaar voor je klaarstaan. Je kunt ook eigen foto’s of andere afbeeldingen plaatsen of combineren met picto’s en praatplaten.

Met PictoCanvas ben jij de ontwerper: met je eigen foto’s en plaatjes en meer dan 2500 pictogrammen en kun je zelf alles ontwerpen!

PictoCanvas is een simpel ontwerpprogramma. Het is geschikt is voor iedereen die wel met pictogrammen wil ontwerpen maar geen duur of ingewikkeld programma kan of wil gebruiken.

Online whiteboard met pictogrammen

Werk samen tegelijkertijd in hetzelfde canvas: vanaf een pc, tablet en zelfs op een smartphone!

Met PictoCanvas kun je ook op afstand samen met je cliënt of familielid op een gedeeld scherm (een ‘canvas’) werken. Je kunt samen pictogrammen toevoegen, notities maken, tekenen en aanwijzen. Het gedeelde scherm functioneert dan als een digitaal whiteboard dat je samen invult en bekijkt. Iedereen die je uitnodigt krijgt hetzelfde scherm te zien.

Ook professionals en cliënten met weinig of geen digitale vaardigheden kunnen PictoCanvas gebruiken. Het is eenvoudig: jij maakt een nieuw PictoCanvas aan in je browser (bijvoorbeeld Chrome of Safari) en nodigt andere deelnemers uit per e-mail, vervolgens samen vul je het canvas in.

Je cliënt of familielid hoeft niet in te loggen, geen programma te installeren, en ook niets te downloaden. Hij of zij opent de link in de e-mail en neemt direct deel aan jouw PictoCanvas.

En als er nieuwe pictogrammen of praatplaten zijn hoef je geen update te installeren: ze staan altijd automatisch voor je klaar. Iedereen kan overal met PictoCanvas werken: op een computer, laptop of tablet. Je kunt altijd samen aan hetzelfde canvas werken.

Het is net alsof je samen aan tafel zit. Iedereen kan pictogrammen uitzoeken, plaatsen en verschuiven. Je kunt een foto plaatsen, of een notitie op een ‘geeltje’ schrijven. Je kunt ook samen tekenen!

Dit kun je allemaal samen doen en bekijken, iedereen vanachter zijn of haar laptop of tablet:

Je kunt zelf mensen uitnodigen en allemaal samen werken in 1 canvas: op een laptop, tablet of smartphone.

Een canvas is een gedeeld scherm. In dit scherm kun je samen pictogrammen toevoegen, foto’s plaatsen, tekenen, notities maken, en aanwijzen. Het is een digitaal whiteboard met als basis de Visitaal-pictogrammen.

Samen werken met PictoCanvas, Microsoft Teams en Zoom

PictoCanvas kun je combineren met Microsoft Teams, Zoom, FaceTime of met de telefoon. Je kunt het gesprek met je cliënt of familielid samen visueel ondersteunen op afstand.

PictoCanvas is niet alleen handig als er vanwege corona-maatregelen minder mogelijkheden zijn om bij elkaar te komen, het scheelt ook tijd en reiskosten in de dagelijkse gang van zaken.

Wat is PictoCanvas?

  • Een eenvoudig programma om samen op afstand op een gedeeld scherm te werken en spelen.
  • Een online digitaal whiteboard met praatplaten, schaalvragen en werkvormen.
  • Een bibliotheek met ruim 2500 Visitaal-pictogrammen (bekend van Pictostudio).
  • Een laagdrempelige digitale ondersteuning voor de bestaande contactmomenten.
  • Een tool ontwikkeld met en voor logopedisten die werken met Visitaal-pictogrammen.

Wat kun je met PictoCanvas doen?

Met PictoCanvas kun je alleen of samen veel doen. Iedereen kan het. Het is heel eenvoudig, je hoeft geen whizzkid te zijn om met PictoCanvas te werken:

  • Kies een praatplaat en vul deze samen met pictogrammen, eigen foto’s en plaatjes en notities.
  • Of begin met een leeg scherm en maak samen met je cliënt een mooie tekening.
  • Plan je activiteiten in met een dag- of weekschema uit onze bibliotheek.
  • Begin de dag met een moodboards dat je samen invult.
  • Ondersteun het gesprek met een client op afstand met pictogrammen en schaalvragen.
Gebruik een sjabloon als basis voor je eigen schaalvragen: combineer pictogrammen met foto’s. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Schaalvragen met pictogrammen

Schaalvragen worden veel toegepast in de zorg, bijvoorbeeld door door logopedisten, veelal vanuit de methodiek ‘oplossingsgericht werken’.

PictoCanvas bevat verschillende sjablonen met schaalvragen die je kunt combineren met de ruim 2500 Visitaal-pictogrammen.

Zo krijgt je het gesprek met je cliënt meer structuur en kan jouw (licht-)verstandelijk beperkte of laaggeletterde cliënt zich beter uitdrukken.

Er zijn verschillende varianten: het stoplicht, een versie met smileys en een versie met likes (duimpjes). Vanzelfsprekend blijven we nieuwe varianten toevoegen.

Maak een mooi dagschema met pictogrammen

Maak samen een mooi dagschema met pictogrammen, eigen foto’s en notities!

Bibliotheek met Praatplaten

Behalve de Visitaal-pictogrammen biedt PictoCanvas ook Praatplaten die je samen met je cliënt of familielid kunt bekijken, aanpassen en vullen met pictogrammen, foto’s, tekeningen en tekst.

We vullen de bibliotheek wekelijks aan met nieuwe praatplaten rondom thema’s als emoties, lichaam en seksualiteit, vriendschap en relaties, werk en vrije tijd.

Heb je een idee voor een praatplaat? Laat het ons weten, dan gaan we aan de slag!

Goed eten is belangrijk. Maar het moet wel lekker zijn! Met deze praatplaat kan je cliënt zelf vertellen wat ze graag eet.

Maak eenvoudig een weekschema met pictogrammen

Open een weekschema en vul het samen met pictogrammen voor alles wat je deze week wil doen.

Wil je zelf aan de slag met PictoCanvas? Bestel dan nu een of meerdere licenties!

Wie ben ik? Vul deze Praatplaat samen in met pictogrammen, eigen foto’s, notities en tekeningen!