Geplaatst op

Nieuw: logopedie op afstand met PictoCanvas

pictocanvas_online_whiteboard_met_pictogrammen

PictoCanvas: een online whiteboard met praatplaten en pictogrammen

Door corona kunnen logopedisten niet alle cliënten de noodzakelijke zorg en ondersteuning bieden. Programma’s zoals Teams en Zoom bieden niet de mogelijkheden die je als logopedist nodig hebt om je cliënt met een taalontwikkelingsstoornis, (licht-) verstandelijke beperking of beginnende dementie te helpen.

PictoCanvas is een online omgeving die door Spelpartners in samenwerking met logopedisten is ontwikkeld om logopedie op afstand mogelijk te maken voor kwetsbare doelgroepen. Met dit gebruiksvriendelijke programma kan iedereen een gesprek via Zoom, Teams of telefoon visueel ondersteunen

Digitaal werkblad met pictogrammen

PictoCanvas is een digitaal werkblad waarop je simpele pictogrammen, foto’s, praatplaten en korte zinnen kunt combineren. Je kunt samen tekenen, dingen aanwijzen en plaatjes of pictogrammen verslepen. Met PictoCanvas kun je zo spelletjes spelen, een tekening maken of een dagprogramma invullen. Ook kun je de applicatie gebruiken om mindertalige cliënten te helpen om over hun emoties te praten.

PictoCanvas is eenvoudiger in het gebruik dan andere whiteboard-programma’s. PictoCanvas is overzichtelijk vormgegeven. De knoppen bovenaan het scherm kunnen verborgen worden voor cliënten die prikkelgevoelig zijn.

Vanuit PictoCanvas kun je deelnemers per e-mail uitnodigen, waarna hij of zij met één klik direct vanuit de browser deelneemt aan je canvas. Je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd werken in hetzelfde canvas. Het is zo mogelijk om ouders, begeleiders of collega’s op afstand mee te laten kijken.

Om PictoCanvas te kunnen gebruiken is geen technische kennis vereist. Je hoeft geen programma te downloaden of te installeren, je logt in en kunt meteen beginnen. Het programma werkt op Windows, Mac/Apple, Chromebooks en tablets.

Visitaal-pictogrammen

Het hart van PictoCanvas is de Visitaal-bibliotheek met ruim 2400 Visitaal-pictogrammen, eenvoudige zwart-wit symbolen die al meer dan 30 jaar in Nederland worden ingezet in de zorg en het speciaal onderwijs.

De Visitaal-pictogrammen worden veel gebruikt om mensen met een licht verstandelijke beperking, autisme spectrumstoornis of dementie te ondersteunen in hun communicatie. De bibliotheek wordt wekelijks aangevuld met nieuwe pictogrammen; sinds begin 2020 zijn er ruim 150 nieuwe begrippen rondom corona, hygiëne en geestelijke gezondheid toegevoegd aan Visitaal om de maatregelen rondom corona voor iedereen begrijpelijk over te brengen.

Met de praatplaten in PictoCanvas kun je direct in gesprek gaan over onderwerpen als emoties, dag- en weekplanning, feestdagen en persoonlijke interesses. We voegen regelmatig nieuwe praatplaten toe.

Je kunt ook eigen foto’s of afbeeldingen toevoegen aan PictoCanvas. Aan het einde van een sessie kan een canvas worden opgeslagen voor later gebruik of als PDF-bestand om te e-mailen of uit te printen.

Logopedie, onderwijs en familie

PictoCanvas is ontwikkeld voor logopedie op afstand, maar blijkt ook zeer geschikt voor thuisonderwijs en het (speciaal) onderwijs. Ook kunnen familieleden die elkaar niet fysiek kunnen of mogen ontmoeten PictoCanvas samen gebruiken .

Wie met PictoCanvas aan de slag wil krijgt de eerste twee maanden gratis. Kijk voor meer voordelen op www.pictocanvas.nl