Geplaatst op

Noto Sans, het nieuwe lettertype van Visitaal-pictogrammen

In aanloop naar het toevoegen van vertalingen van onze pictogrammen kwamen we erachter dat ons standaardlettertype niet-Westerse tekens onvoldoende ondersteund. Dat is een probleem als we bijvoorbeeld Turkse of Arabische woorden gaan toevoegen. We hebben er daarom voor gekozen om het lettertype Heebo te vervangen door Noto Sans.

Het lettertype Noto Sans is onderdeel van een project van Google waarin gepoogd wordt alle verschillende vormen van schrift te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Arabisch, Sanskriet, Hebreeuws en het Russische alfabet. Daarnaast oogt het lettertype Noto Sans neutraal, en iets moderner en slanker dan Heebo. Noto Sans is bovendien ook net wat groter dan Heebo, wat de leesbaarheid ten goede komt.

Lettertype gewijzigd, voorbeeld met pictogram laptop computer.
Links het oude lettertype Heebo, rechts het nieuwe lettertype Noto Sans.

Voor Arabisch schrift maken we gebruik van het lettertype Noto Sans Arabic. Ook hebben we Noto Serif, een klassieker ogend lettertype dat voortkomt uit hetzelfde project van Google, toegevoegd aan pakket 2 en pakket 3.

Wie Heebo wil blijven gebruiken kan eenvoudig wisselen door bovenaan het scherm voor ‘Heebo’ te kiezen. We blijven DejaVu Sans aanbieden, een ander lettertype dat ook over veel niet-Westerse tekens beschikt.

Screenshot pictogram bewerken, wijzig lettertype in Pictostudio voor Office.
Je kunt in Pictostudio voor Office zelf kiezen welk lettertype je wilt gebruiken, het lettertype Heebo (derde van boven) blijft voor iedereen als optie beschikbaar.