Geplaatst op

Zelf pictogrammen printen met de opa-test

Ken je dat gevoel van frustratie als een apparaat of programma niet doet wat je wilt? Wij hebben thuis zo’n haat liefde-verhouding met de afstandsbediening van de tv. Net op het moment dat onze favoriete serie echt spannend wordt en we even het geluid harder willen zetten druk ik altijd op een verkeerd icoontje en verschijnt er een onbegrijpelijk scherm vol rare menu-items…

Zonder leesbril zijn de knoppen op de afstandsbediening sowieso onleesbaar dus gaan er kostbare minuten verloren aan het zoeken van de leesbril. En terwijl wij ons vloekend door een onbegrijpelijk menu heen worstelen is er ondertussen in Scandinaviƫ een verdachte opgepakt en proberen wij 5 minuten later te begrijpen wat er allemaal gebeurd is.

Omdat we graag willen dat Pictostudio voor iedereen gemakkelijk te begrijpen is hebben we binnen Spelpartners de ‘Opa-test’ ingevoerd: alle software moet zo eenvoudig te bedienen zijn dat ook je opa er zonder problemen zijn weg mee moet kunnen vinden. Dat betekent niet dat we de digitale vaardigheden van opa’s en gebruikers van Pictostudio laag inschatten maar vooral dat we zelf ook ongelukkig worden van slechte menu’s, knoppen en user interfaces. Als de gebruiker de software niet begrijpt ligt dat niet aan de gebruiker maar aan de ontwerper, die heeft kennelijk geen logisch menu ontworpen en zijn product te snel op de markt gebracht.

Daarom werken we nauw samen met onze ontwikkelpartners die ons continu feedback geven en bij wie we graag op werkbezoek gaan om te kijken hoe Visitaal-pictogrammen en ondersteunde communicatie in de praktijk wordt ingezet. Wat zijn de best practices, welke pictogrammen missen professionals nu en welke functies zien ze graag in de nieuwe pictogrammensoftware?

Tijdens onze werkbezoeken en brainstormsessies met professionals uit zorg en onderwijs stonden die vragen de afgelopen jaren centraal. Ook de komende jaren blijven we doorgaan met die dialoog, want de eindgebruiker is uiteindelijk degene die aan de knoppen zit. Dat geldt niet alleen voor de ontwikkeling van Pictostudio, ook thuis aan de afstandsbediening. Nu alleen nog even mijn leesbril zoeken…

Visitaal-pictogrammen op een whiteboard in een klaslokaal.