Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen aardbeving en overstroming

pictogrammen aardbeving en overstroming

Hoe praat je over een natuurramp met iemand die verstandelijk beperkt is? Ook voor deze lastige onderwerpen ontwerpen we eenvoudige pictogrammen, deze week een serie met pictogrammen aardbeving en overstroming.

De rampen in Marokko en Italië zullen zeker niet de laatste natuurrampen zijn, zeker nu de gevolgen van klimaatverandering steeds meer zichtbaar worden.

Zulke ingrijpende nieuwsberichten maken diepe indruk, ook op mensen met een verstandelijke of communicaiteve beperking. Deze nieuwe pictogrammen kun je gebruiken om hierover in gesprek te gaan met iemand die (licht) verstandelijk gehandicapt is of de Nederlandse taal nog niet goed beheerst. Ook voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) kan ondersteunde communicatie met pictogrammen een uitkomst zijn. Ondersteunde communicatie met pictogrammen is een beproefde methodiek om over gevoelens en angst te praten.

Met Visitaal Pictogrammen en Pictostudio willen we begrijpelijke pictogrammen over maatschappelijke en levensbeschouwelijke thema’s voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Dat geldt ook voor thema’s als pictogrammen over vluchtelingen, pictogrammen over de ramadan en pictogrammen over energiebesparing.

Zodat iedereen informatie op zijn of haar niveau kan krijgen en naar vermogen mee kan praten en participeren in de maatschappij.

pictogrammen aardbeving en overstroming

De nieuwe pictogrammen aardbeving en overstroming

 • Pictogram Aardbeving
 • Pictogram Vluchten aardbeving
 • Pictogram Speurhond
 • Pictogram Redden
 • Pictogram Slachtoffer helpen
 • Pictogram Reddingswerkers
 • Pictogram In de ziekenauto
 • Pictogram Ziekenauto
 • Pictogram Redding helikopter
 • Pictogram Overstroming
 • Pictogram Brand
 • Pictogram Appartementencomplex
 • Pictogram Binnenplaats

Pictogrammen aardbeving en overstroming gebruiken in ondersteunde communicatie

moeder en dochter pictogrammen laptop

Communicatie is belangrijk voor iedereen. Zeker voor mensen met een verstandelijke of communicatieve beperking. In het dagelijks leven komen deze mensen veel situaties tegen die voor onrust en onbegrip zorgen. Visuele ondersteuning met pictogrammen kan hierbij helpen.


Maak bijvoorbeeld een eenvoudig dag of weekschema met pictogrammen, dat is voor veel mensen met een communicatieve beperking of autisme spectrum stoornis een goed hulpmiddel om meer grip op het eigen leven te krijgen.


De Visitaal-pictogrammen worden ontwikkeld voor en door mensen uit zorg en onderwijs. We vinden het belangrijk dat iedereen er zelf mee kan werken. Met onze Pictostudio-software kun je ruim 2600 eenvoudige pictogrammen bewerken en gebruiken om communicatie en dagindeling voor jouw cliënt of familielid begrijpelijk te maken.

Je kunt kiezen uit twee programma’s:

 • Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. 
 • Met Pictostudio voor Office kun je pictogrammen aanpassen en plaatsen in je Word-documenten. 
 • PictoCanvas  maak je snel een mooie praatplaat met Visitaal-pictogrammen. Je kunt ook samen op afstand met picto’s werken. PictoCanvas wordt vaak gebruikt voor zorg of logopedie op afstand.