Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen om te chatten

Elke maand ontwerpen we nieuwe Visitaal-pictogrammen voor Pictostudio. Een deel van die pictogrammen worden ook gebruikt in Visitaal Chat, de gratis berichten-app voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat betekent dat we soms een nieuw pictogram ontwerpen speciaal voor Visitaal Chat, maar ook dat we bestaande pictogrammen aanpassen aan de mobiele telefoon.

Veel Visitaal-pictogrammen zijn inmiddels ruim 20 jaar oud en komen uit de tijd dat we nog geen smartphones hadden. Er is in die tijd veel veranderd. Internet, social media en smartphones zijn nu ook voor mensen met een (licht-) verstandelijke beperking niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

Het oude pictogram ‘grappig’ (links) is erg gedetailleerd met heel fijne lijntjes. Op een smartphone is dit niet goed zichtbaar.

Het rechter pictogram is beter zichtbaar op klein formaat, en het sluit ook meer aan bij de emoji’s die veel mensen kennen van Whatsapp.

We hebben ook het pictogram ‘huilen’ vernieuwd. Ook hier had het oude pictogram fijne lijntjes die wegvallen op een smartphone, de nieuwe picto huilen is beter leesbaar op klein formaat en lage resolutie.

Ook de picto ‘pizza’ hebben we vernieuwd, niet alleen omdat het oude pictogram ‘pizza’ minder goed zichtbaar is op een smartphone, ook omdat het nieuwe pictogram beter aansluit bij het pictogram emoji dat mensen vaak al kennen.

De oude pictogrammen blijven nog een maand beschikbaar als je Pictostudio gebruikt. Je vindt ze in de categorie ‘Oude pictogrammen’ in de navigatiebalk links in het scherm waar je een pictogram kunt opzoeken.

De nieuwe pictogrammen van deze week:

  • Pictogram Douchestoel
  • Pictogram Het gaat goed
  • Pictogram het gaat niet goed
  • Pictogram Jammer
  • Pictogram Lachen
  • Pictogram Pizza eten
  • Pictogram Zullen we koffie drinken?
  • Pictogram Hoe gaat het?

Gratis chatten met pictogrammen met Visitaal Chat

Iedereen wil graag met elkaar chatten en appen, ook mensen met een verstandelijke beperking! Daarom hebben we Visitaal Chat gebouwd, een gratis chat-app waarmee je Visitaal-pictogrammen, emoji’s en foto’s naar elkaar kunt sturen.

Lees meer en download gratis Visitaal Chat voor Android of iPhone

Zelf ondersteunde communicatie ontwerpen met pictogrammen

Als je zelf wilt ontwerpen met pictogrammen biedt Pictostudio verschillende pakketten voor instelling en thuisgebruik. Je hebt de keuze uit Pictostudio voor Office, Pictostudio Pro en PictoCanvas. Deze programma’s bevatten allemaal ruim 2400 Visitaal-pictogrammen.

Pictostudio Pro

Pictostudio Pro is een programma in de browser. Hiermee maak je in een handomdraai stickervellen, dag- en weekschema’s.

Je kunt kiezen voor één van onze sjablonen, bijvoorbeeld de gratis Pictokalender, of je maak zelf een stappenplan op maat. Je voegt eenvoudig pictogrammen, klokken en eigen afbeeldingen toe aan je ontwerp.

pictostudio_voor_office

Pictostudio voor Office

Pictostudio voor Office is ideaal als je met WORD of een ander Office-programma werkt. Het is een gebruiksvriendelijk programma voor visuele ondersteuning met pictogrammen.

Met Pictostudio voor Office kun je ruim 2400 Visitaal-pictogrammen bewerken en plaatsen in je WORD-document. Het werkt heel eenvoudig, iedereen kan hiermee direct zelf aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde programma’s meer nodig.

PictoCanvas: praatplaten, schaalvragen en pictogrammen gebruiken

Pictocanvas is het makkelijkste programma met Visitaal-pictogrammen. Met PictoCanvas kun je het gesprek met een cliënt of familielid visueel ondersteunen, ook op afstand: Op een gedeeld scherm kun je allebei pictogrammen en foto’s plaatsen, notities maken, tekenen en bewegen. Met de praatplaten en schaalvragen van PictoCanvas kun je allerlei onderwerpen bespreken en verschillende werkvormen toepassen.

Je kunt al aan de slag met PictoCanvas vanaf €14,99 per jaar!