Geplaatst op

Pictogrammen over de dood voor mensen met een verstandelijke beperking

Visitaal-pictogrammen voor hospice, opgebaard, toespraak begrafenis en rouwkaart.

We gaan allemaal dood, maar toch vinden we het moeilijk om hierover te praten.

Praten over de de dood is niet gemakkelijk, dat geldt ook voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Toch is het belangrijk om juist met deze cliënten het gesprek over het levenseinde te voeren: angst en onzekerheid kun je verminderen door je emotioneel voor te bereiden op dat wat komen gaat. Dat geldt voor het overlijden of terminale ziekte bij naasten of familieleden, maar ook bij de voorbereiding op het eigen levenseinde.

Daarom voegen we deze week een nieuwe categorie pictogrammen toe aan Pictostudio over levenseinde en rouw. Met deze pictogrammen kun je het gesprek met een verstandelijk beperkte cliënt over de dood visueel ondersteunen of met een stappenplan duidelijk maken wat je kunt verwachten.

We willen deze serie de komende weken verder uitbreiden met relevante pictogrammen, dus als je suggesties hebt voor pictogrammen over terminale ziekte, palliatieve zorg of het levenseinde dan zien we je mail graag tegemoet.

Uitgebreide set Visitaal-pictogrammen over de dood en rouw. Geschikt voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking.

Dit is de voorlopige lijst met de nieuwe pictogrammen over dood en rouw.

In Pictostudio kun je ze meteen toepassen en de tekst boven het pictogram aanpassen of verwijderen. Sommige titels komen misschien onlogisch over maar die hebben we toegevoegd om het onderscheid tussen de verschillende pictogrammen en begrippen duidelijk te maken:

 • Pictogram aan bed overleden
 • Pictogram afscheid nemen
 • Pictogram afscheid van kist
 • Pictogram angst voor de dood
 • Pictogram begrafenisauto
 • Pictogram bezoek levenseinde
 • Pictogram bezoek opgebaard kist
 • Pictogram doodskist met bloemen
 • Pictogram drinken geven
 • Pictogram gesprek aan bed
 • Pictogram graf kruis
 • Pictogram graf
 • Pictogram hospice bed
 • Pictogram hospice huis
 • Pictogram kist dragers
 • Pictogram laatste zorg
 • Pictogram opgebaard in kist
 • Pictogram opgebaard op bed
 • Pictogram overleden dokter
 • Pictogram overleden dokter
 • Pictogram rouwkaart
 • Pictogram toespraak begrafenis
 • Pictogram urn
 • Pictogram ziekenbezoek gesprek

Wekelijks voegen we nieuwe Visitaal-pictogrammen toe aan onze programma’s. We ontwerpen nieuwe pictogrammen op basis van de actualiteit of op verzoek van ouders, zorgverleners en leraren. Ook vernieuwen we regelmatig bestaande pictogrammen. Soms herzien we een pictogram naar aanleiding van een maatschappelijke discussie, technische ontwikkelingen (zoals telefoons, computers en televisies) of omdat een pictogram bij cliënten tot verwarring leidt.

Nieuwe Visitaal-pictogrammen zijn direct beschikbaar in onze apps, het overzicht in alle programma’s wordt automatisch bijgewerkt. Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. Met Pictostudio voor Office kun je onze pictogrammen aanpassen en toevoegen aan Word-documenten. PictoCanvas stelt je in staat om Visitaal-pictogrammen voor logopedie op afstand of tijdens een online vergadering in te zetten.

We bieden van alle programma’s een gratis demoversie aan waarmee je gelijk aan de slag kunt. Weet je niet zeker welke van onze producten het beste bij jouw wensen aansluit? Met dit handige overzicht kun je eenvoudig de verschillende Pictostudio-diensten met elkaar vergelijken.

Heb je een vraag of suggestie? Neem direct contact met ons op.