Geplaatst op

Pictogrammen over de dood voor mensen met een verstandelijke beperking

We gaan allemaal dood, maar toch vinden we het moeilijk om hierover te praten.
Praten over de de dood is niet gemakkelijk, dat geldt ook voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Toch is het belangrijk om juist met deze cliënten het gesprek over het levenseinde te voeren: angst en onzekerheid kun je verminderen door je emotioneel voor te bereiden op dat wat komen gaat. Dat geldt voor het overlijden of terminale ziekte bij naasten of familieleden, maar ook bij de voorbereiding op het eigen levenseinde.

Daarom voegen we deze week een nieuwe categorie pictogrammen toe aan Pictostudio over levenseinde en rouw. Met deze pictogrammen kun je het gesprek met een verstandelijk beperkte cliënt over de dood visueel ondersteunen of met een stappenplan duidelijk maken wat je kunt verwachten.

We willen deze serie de komende weken verder uitbreiden met relevante pictogrammen, dus als je suggesties hebt voor pictogrammen over terminale ziekte, palliatieve zorg of het levenseinde dan zien we je mail graag tegemoet.

pictogram dood verstandelijke beperking

Dit is de voorlopige lijst met de nieuwe pictogrammen over dood en rouw.
In Pictostudio kun je ze meteen toepassen en de tekst boven het pictogram aanpassen of verwijderen. Sommige titels komen misschien onlogisch over maar die hebben we toegevoegd om het onderscheid tussen de verschillende pictogrammen en begrippen duidelijk te maken:

 • Pictogram Aan bed overleden
 • Pictogram Afscheid nemen
 • Pictogram Afscheid van kist
 • Pictogram Angst voor de dood
 • Pictogram Begrafenisauto
 • Pictogram Bezoek levenseinde
 • Pictogram Bezoek opgebaard kist
 • Pictogram Doodskist met bloemen
 • Pictogram Drinken geven
 • Pictogram Gesprek aan bed
 • Pictogram Graf kruis
 • Pictogram Graf
 • Pictogram Hospice bed
 • Pictogram Hospice huis
 • Pictogram Kist dragers
 • Pictogram Laatste zorg
 • Pictogram Opgebaard in kist
 • Pictogram Opgebaard op bed
 • Pictogram Overleden dokter
 • Pictogram Overleden dokter
 • Pictogram Rouwkaart
 • Pictogram Toespraak begrafenis
 • Pictogram Urn
 • Pictogram Ziekenbezoek gesprek

Zelf ontwerpen met pictogrammen

Als je zelf wilt ontwerpen met pictogrammen biedt Pictostudio verschillende pakketten voor instelling en thuisgebruik. Je hebt de keuze uit Pictostudio voor Office, Pictostudio Pro en PictoCanvas. Deze programma’s bevatten allemaal ruim 2400 Visitaal-pictogrammen.

Pictostudio Pro

Pictostudio Pro is een programma in de browser. Hiermee maak je in een handomdraai stickervellen, dag- en weekschema’s.

Je kunt kiezen voor één van onze sjablonen, bijvoorbeeld de gratis Pictokalender, of je maak zelf een stappenplan op maat. Je voegt eenvoudig pictogrammen, klokken en eigen afbeeldingen toe aan je ontwerp.

pictostudio_voor_office

Pictostudio voor Office

Pictostudio voor Office is ideaal als je met WORD of een ander Office-programma werkt. Het is een gebruiksvriendelijk programma voor visuele ondersteuning met pictogrammen.

Met Pictostudio voor Office kun je ruim 2400 Visitaal-pictogrammen bewerken en plaatsen in je WORD-document. Het werkt heel eenvoudig, iedereen kan hiermee direct zelf aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde programma’s meer nodig.

PictoCanvas: praatplaten, schaalvragen en pictogrammen gebruiken

Pictocanvas is het makkelijkste programma met Visitaal-pictogrammen. Met PictoCanvas kun je het gesprek met een cliënt of familielid visueel ondersteunen, ook op afstand: Op een gedeeld scherm kun je allebei pictogrammen en foto’s plaatsen, notities maken, tekenen en bewegen. Met de praatplaten en schaalvragen van PictoCanvas kun je allerlei onderwerpen bespreken en verschillende werkvormen toepassen.

Je kunt al aan de slag met PictoCanvas vanaf €14,99 per jaar!