Geplaatst op

Bevorder digivaardigheid van cliënten en professionals met pictogrammen

pictogrammen ict

Digivaardigheid is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met een (licht-) verstandelijke beperking. Juist voor hen is digivaardigheid een voorwaarde om contact te houden met dierbaren en verzorgers, zeker nu we steeds vaker via internet en apps communiceren. Digitale vaardigheden worden daarom ook voor deze groep steeds belangrijker. Daarom voegen we vandaag voegen een aantal nieuwe pictogrammen rondom ICT en communicatie toe aan Pictostudio die passen in het streven naar betere digivaardigheid. Want digivaardigheid begint met heel eenvoudige dingen, zoals het opladen van je smartphone of het begrijpen van een foutmelding.
Je kunt deze pictogrammen bijvoorbeeld gebruiken om een instructie te maken voor mensen die laaggeletterd zijn of een licht verstandelijke beperking hebben.


De eerste picto, het pictogram Eigen keuze, is wel gerelateerd aan communicatie maar valt daar ook een beetje buiten. Dit begrip is daarom niet minder belangrijk: het gaat om het pictogram voor Kiezen (in de zin van eigen keuze), op verzoek van één van onze gebruikers.

  • Pictogram Eigen keuze /Pictogram kiezen
  • Pictogram Chatten smartphone
  • Pictogram Cursor
  • Pictogram Foutmelding
  • Pictogram programmeur
  • Pictogram qr-code scannen
  • Pictogram USB
  • Pictogram USB-kabel

Ontwerp zelf eenvoudig ondersteunde communicatie en bevorder digivaardigheid

Met Pictostudio heb je ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen onder handbereik. Deze uitgebreide bibliotheek met pictogrammen is speciaal ontwikkeld voor de zorg, het onderwijs of thuis.Maandelijks ontwerpen we nieuwe pictogrammen die automatisch Pictostudio geladen worden. Vanaf pakket 2e zijn de meeste Visitaal-pictogrammen op verzoek ook beschikbaar in het Arabisch, Turks, Engels, Frans en Pools.
Je kunt kiezen uit 2 pakketten: Pictostudio voor Office, voor mensen die veel met WORD werken: met Pictostudio voor Office kun je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en deze vervolgens gebruiken in programma’s als Microsoft Office. Pictostudio Pro is een uitgebreid programma met veel extra mogelijkheden voor de veeleisende gebruiker: je werkt in de browser en hebt dus overal toegang tot je pictogrammen, dagschema’s en stappenplannen. Pictostudio Pro is de beste optie voor iedereen die ondersteunde communicatie wil ontwerpen voor alle mogelijke situaties. Pictostudio Pro biedt veel extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld logopedisten maar ook voor familieleden die pictogrammen willen toepassen in de thuissituatie


Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema, een bedjes-schema of een visueel stappenplan voor ondersteunde communicatie met pictogrammen.
Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Je kunt kiezen voor één van onze sjablonen, bijvoorbeeld de gratis Pictokalender, of je maak zelf een stappenplan op maat. Je voegt eenvoudig pictogrammen, klokken en eigen afbeeldingen toe aan je ontwerp.

pictostudio_voor_office

Pictostudio voor Office

Pictostudio voor Office is ideaal als je met WORD of een ander Office-programma werkt. Het is een gebruiksvriendelijk programma voor visuele ondersteuning met pictogrammen.

Met Pictostudio voor Office kun je ruim 2400 Visitaal-pictogrammen bewerken en plaatsen in je WORD-document. Het werkt heel eenvoudig, iedereen kan hiermee direct zelf aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde programma’s meer nodig.

PictoCanvas: praatplaten, schaalvragen en pictogrammen gebruiken

Pictocanvas is het makkelijkste programma met Visitaal-pictogrammen. Met PictoCanvas kun je heel gemakkelijk samen met een cliënt of familielid werken, ook op afstand: Op een gedeeld scherm kun je allebei pictogrammen en foto’s plaatsen, notities maken, tekenen en bewegen. Met de praatplaten en schaalvragen van PictoCanvas kun je allerlei onderwerpen bespreken en verschillende werkvormen toepassen.

PictoCanvas kun je als ontwerp-programma gebruiken maar ook inzetten als een online whiteboard voor zorg op afstand, thuisonderwijs, spelletjes, ondersteunde communicatie en dagplanning.  Iedereen die je uitnodigt werkt in hetzelfde scherm.