Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit

pictogrammen_grensoverschrijdend_gedrag_en_seksualiteit

Vandaag is het Valentijnsdag, een dag waarop we de liefde vieren. Dit jaar grijpen we deze gelegenheid aan om een aantal nieuwe pictogrammen toe te voegen die te maken hebben met de andere kant van seksualiteit; pictogrammen grensoverschrijdend gedrag.
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest over grensoverschrijdend gedrag, naar aanleiding de Me too discussie heeft het bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag in een stroomversnelling gebracht.


Steeds weer blijkt dat het lastig is om samen te bespreken wat de grenzen zijn. Of om aan te geven dat je je niet veilig voelt, of slachtoffer bent van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of seksueel geweld. Zeker voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking is het belangrijk om open te spreken over persoonlijke grenzen, seksualiteit en gewenst en ongewenst gedrag. Dat is voor iedereen lastig, maar als je (licht) verstandelijk beperkt bent, niet goed kan lezen en schrijven of geen gesproken taal beheerst is het helemaal een uitdaging. Terwijl het juist voor deze doelgroepen belangrijk is dat ze zich kunnen uiten. Daarom gaan we onze bibliotheek verder uitbreiden met pictogrammen rondom Me too, gensoverschrijdend gedrag en seksualiteit. De komende weken zullen we extra pictogrammen rondom seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag ontwerpen en toevoegen aan de bibliotheek van Pictostudio.

Gelukkig kan seksualiteit ook gewoon fijn zijn, ook dat vinden belangrijk. Daarom komen we ook met nieuwe pictogrammen om lichaamsbesef, intimiteit en seksualiteit te bespreken. Heldere pictogrammen rondom seksualiteit die passen bij het commnicatieniveau, de sociaal-emotionele én de seksuele ontwikkeling van jouw familielid of cliënt.

En uiteraard zijn we benieuwd naar jullie input. Dus mocht je begrippen missen of suggesties hebben laat het ons weten via de mail.

Deze pictogrammen grensoverschrijdend gedrag zitten de categorie ‘Seksualiteit’ en zijn in pakket 1, 2 en 3 voor iedereen te gebruiken:

  • Pictogram Seksualiteit
  • Pictogram Kussen fijn
  • Pictogram Kussen niet fijn
  • Pictogram Te dichtbij
  • Pictogram Ongewenst aanraken
  • Pictogram Aanranding
  • Pictogram Dickpick

Deze extra pictogrammen grensoverschrijdend gedrag zitten alleen in de verzameling t Lichaam en seksualiteit. Deze verzameling is toegankelijk voor gebruikers van pakket 3. Dus gebruikers met een licentie voor pakket 3 kunnen ook deze pictogrammen toepassen:

  • Pictogram Porno kijken
  • Pictogram Dickpick krijgen

Toolkit Totale Communicatie Lichaam & Seksualiteit

De Toolkit Totale Communicatie Lichaam & Seksualiteit was een gezamenlijke uitgave van Stichting Visitaal, Kentalis en Rutgers. De oorspronkelijke fysieke toolkit is helaas niet meer leverbaar, maar de pictogrammen grensoverschrijdend gedrag uit de toolkit worden de komende maanden opgefrist en opgenomen in de pictogrammenbibliotheek van Pictostudio.
Gebruikers met een licentie voor pakket 3 van PictoStudio voor Office of Pictostudio Pro kunnen deze pictogrammen direct toepasse.

Meer weten over de Toolkit Totale Communicatie Lichaam & Seksualiteit? Lees het interview met Saskia Voortman van Kentalis over de Toolkit Totale Communicatie Lichaam en Seksualiteit op de website van Vistaal Pictogrammen.

Zelf ontwerpen met pictogrammen

Als je zelf wilt ontwerpen met pictogrammen biedt Pictostudio verschillende pakketten voor instelling en thuisgebruik. Je hebt de keuze uit Pictostudio voor Office, Pictostudio Pro en PictoCanvas. Deze programma’s bevatten allemaal ruim 2400 Visitaal-pictogrammen.

Pictostudio Pro

Pictostudio Pro is een programma in de browser. Hiermee maak je in een handomdraai stickervellen, dag- en weekschema’s.

Je kunt kiezen voor één van onze sjablonen, bijvoorbeeld de gratis Pictokalender, of je maak zelf een stappenplan op maat. Je voegt eenvoudig pictogrammen, klokken en eigen afbeeldingen toe aan je ontwerp.

pictostudio_voor_office

Pictostudio voor Office

Pictostudio voor Office is ideaal als je met WORD of een ander Office-programma werkt. Het is een gebruiksvriendelijk programma voor visuele ondersteuning met pictogrammen.

Met Pictostudio voor Office kun je ruim 2400 Visitaal-pictogrammen bewerken en plaatsen in je WORD-document. Het werkt heel eenvoudig, iedereen kan hiermee direct zelf aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde programma’s meer nodig.

PictoCanvas: praatplaten, schaalvragen en pictogrammen gebruiken

Pictocanvas is het makkelijkste programma met Visitaal-pictogrammen. Met PictoCanvas kun je heel gemakkelijk samen met een cliënt of familielid werken, ook op afstand: Op een gedeeld scherm kun je allebei pictogrammen en foto’s plaatsen, notities maken, tekenen en bewegen. Met de praatplaten en schaalvragen van PictoCanvas kun je allerlei onderwerpen bespreken en verschillende werkvormen toepassen.

PictoCanvas kun je als ontwerp-programma gebruiken maar ook inzetten als een online whiteboard voor zorg op afstand, thuisonderwijs, spelletjes, ondersteunde communicatie en dagplanning.  Iedereen die je uitnodigt werkt in hetzelfde scherm.