Geplaatst op

Epilepsie pictogrammen voor mensen met een verstandelijke beperking

Het is voor iedereen lastig om te leren leven met epilepsie. Dat geldt al helemaal voor mensen met een verstandelijke beperking: Als je niet goed begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je de gevolgen van een insult kunt beperken kan dat heel ingrijpend zijn. Ongeveer 1 op de 3 mensen met een verstandelijke beperking heeft epilepsie. Dezelfde hersenstoornis die de verstandelijke beperking veroorzaakt vergroot ook de kans op epilepsie. Bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking komt epilepsie ook nog eens vaker voor. Daarbij komt dat het vaak moeilijker is om een epilepsie-aanval onder controle te krijgen bij iemand met een verstandelijke beperking.

Omdat het niet eenvoudig is om te begrijpen wat een epilepsie-aanval is en hoe je er mee om moet gaan is het ook niet eenvoudig om hierover met je cliënt in gesprek te gaan. Daarom hebben we op verzoek van Middin een serie speciale pictogrammen ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking. Van een gedragsdeskundige kregen we het verzoek om pictogrammen te ontwerpen waarmee je een cliënt het verschil tussen verschillende soorten insulten kunt uitleggen en alle bijkomstigheden bij een insult kunt visualiseren. Samengevat: hoe ziet een epilepsie-aanval eruit ziet, hoe te handelen en wat te doen om herstel na een insult te bevorderen.

Met deze serie hopen we hieraan een bijdrage te leveren. In combinatie met pictogrammen die al in de Visitaal-bibliotheek zaten verwachten we dat je hiermee in de meeste gevallen het gesprek over epilepsie met je verstandelijk beperkte cliënt visueel kunt ondersteunen. Zoals altijd kun je zelf de tekst aanpassen in Pictostudio. En uiteraard staan we altijd open voor suggesties en aanvragen voor nieuwe pictogrammen.

 • Pictogram Epilepsie
 • Pictogram 10 minuten bij je blijven stoel
 • Pictogram angst voor insult
 • Pictogram bij je blijven stoel
 • Pictogram bij je blijven
 • Pictogram Epi-alarm
 • Pictogram Epi-alarm insult
 • Pictogram Epi-alarm gaat af
 • Pictogram Epilepsie aanval helpen
 • Pictogram Epilepsie aanval klok kijken
 • Pictogram Epilepsie bescherming
 • Pictogram Epilepsie ligpositie
 • Pictogram Epilepsie neusspray verstuiver
 • Pictogram Epilepsie neusspray
 • Pictogram Epilepsie pijn
 • Pictogram Epilepsie schrikken
 • Pictogram Epilepsieaanval elektrisch
 • Pictogram Epilepsieaanval in hoofd
 • Pictogram Epilepsieaanval lichaam
 • Pictogram Iemand bellen
 • Pictogram Misselijk
 • Pictogram Misselijk draaien
 • Pictogram Misselijk draaien met hoofd
 • Pictogram Moeder bellen
 • Pictogram Niet herkennen emoties
 • Pictogram Niet kunnen reageren
 • Pictogram Niet kunnen uiten emoties
 • Pictogram Overvraagd
 • Pictogram Paracetamol nemen
 • Pictogram Schokkende bewegingen
 • Pictogram Stabiele zijligging
 • Pictogram Tong bijten
 • Pictogram Urineverlies
 • Pictogram Vallen
 • Pictogram Vermoeid
 • Pictogram Wegglijden insult

Meer lezen over epilepsie, verstandelijke beperking en autisme

Ontwerp zelf eenvoudig ondersteunde communicatie over epilepsie met pictogrammen

Met Pictostudio heb je ruim 2.400 Visitaal-pictogrammen onder handbereik. Deze uitgebreide bibliotheek met pictogrammen is speciaal ontwikkeld voor de zorg, het onderwijs of thuis.Maandelijks ontwerpen we nieuwe pictogrammen die automatisch Pictostudio geladen worden. Vanaf pakket 2e zijn de meeste Visitaal-pictogrammen op verzoek ook beschikbaar in het Arabisch, Turks, Engels, Frans en Pools.
Je kunt kiezen uit 2 pakketten: Pictostudio voor Office, voor mensen die veel met WORD werken: met Pictostudio voor Office kun je snel en eenvoudig pictogrammen bewerken en deze vervolgens gebruiken in programma’s als Microsoft Office. Pictostudio Pro is een uitgebreid programma met veel extra mogelijkheden voor de veeleisende gebruiker: je werkt in de browser en hebt dus overal toegang tot je pictogrammen, dagschema’s en stappenplannen. Pictostudio Pro is de beste optie voor iedereen die ondersteunde communicatie wil ontwerpen voor alle mogelijke situaties. Pictostudio Pro biedt veel extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld logopedisten maar ook voor familieleden die pictogrammen willen toepassen in de thuissituatie


Met Pictostudio Pro maak je zelf snel een dag- of weekschema of visueel stappenplan voor ondersteunde communicatie. Begin met een kant en klaar schema en pas dit aan aan je wensen.

Als je gewend bent om in Office te werken kies je voor Pictostudio voor OfficeBekijk hier de video.