Geplaatst op

Epilepsie pictogrammen voor mensen met een verstandelijke beperking

Verschillende Visitaal-pictogrammen voor epilepsie en epileptische aanvallen.

Het is voor iedereen lastig om te leren leven met epilepsie. Dat geldt al helemaal voor mensen met een verstandelijke beperking: Als je niet goed begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je de gevolgen van een insult kunt beperken kan dat heel ingrijpend zijn. Ongeveer 1 op de 3 mensen met een verstandelijke beperking heeft epilepsie.

Dezelfde hersenstoornis die de verstandelijke beperking veroorzaakt vergroot ook de kans op epilepsie. Bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking komt epilepsie ook nog eens vaker voor. Daarbij komt dat het vaak moeilijker is om een epilepsie-aanval onder controle te krijgen bij iemand met een verstandelijke beperking.

Omdat het niet eenvoudig is om te begrijpen wat een epilepsie-aanval is en hoe je er mee om moet gaan is het ook niet eenvoudig om hierover met je cliënt in gesprek te gaan. Daarom hebben we op verzoek van Middin een serie speciale pictogrammen ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Van een gedragsdeskundige kregen we het verzoek om pictogrammen te ontwerpen waarmee je een cliënt het verschil tussen verschillende soorten insulten kunt uitleggen en alle bijkomstigheden bij een insult kunt visualiseren. Samengevat: hoe ziet een epilepsieaanval eruit ziet, hoe te handelen en wat te doen om herstel na een insult te bevorderen.

Met deze serie hopen we hieraan een bijdrage te leveren. In combinatie met pictogrammen die al in de Visitaal-bibliotheek zaten verwachten we dat je hiermee in de meeste gevallen het gesprek over epilepsie met je verstandelijk beperkte cliënt visueel kunt ondersteunen. Zoals altijd kun je zelf de tekst aanpassen in Pictostudio.

 • Pictogram epilepsie
 • Pictogram 10 minuten bij je blijven stoel
 • Pictogram angst voor insult
 • Pictogram bij je blijven stoel
 • Pictogram bij je blijven
 • Pictogram epi-alarm
 • Pictogram epi-alarm insult
 • Pictogram epi-alarm gaat af
 • Pictogram epilepsie aanval helpen
 • Pictogram epilepsie aanval klok kijken
 • Pictogram epilepsie bescherming
 • Pictogram epilepsie ligpositie
 • Pictogram epilepsie neusspray verstuiver
 • Pictogram epilepsie neusspray
 • Pictogram epilepsie pijn
 • Pictogram epilepsie schrikken
 • Pictogram epilepsieaanval elektrisch
 • Pictogram epilepsieaanval in hoofd
 • Pictogram epilepsieaanval lichaam
 • Pictogram iemand bellen
 • Pictogram misselijk
 • Pictogram misselijk draaien
 • Pictogram misselijk draaien met hoofd
 • Pictogram moeder bellen
 • Pictogram niet herkennen emoties
 • Pictogram niet kunnen reageren
 • Pictogram niet kunnen uiten emoties
 • Pictogram overvraagd
 • Pictogram paracetamol nemen
 • Pictogram schokkende bewegingen
 • Pictogram stabiele zijligging
 • Pictogram tong bijten
 • Pictogram urineverlies
 • Pictogram vallen
 • Pictogram vermoeid
 • Pictogram wegglijden insult

Wekelijks voegen we nieuwe Visitaal-pictogrammen toe aan onze programma’s. We ontwerpen nieuwe pictogrammen op basis van de actualiteit of op verzoek van ouders, zorgverleners en leraren. Ook vernieuwen we regelmatig bestaande pictogrammen. Soms herzien we een pictogram naar aanleiding van een maatschappelijke discussie, technische ontwikkelingen (zoals telefoons, computers en televisies) of omdat een pictogram bij cliënten tot verwarring leidt.

Nieuwe Visitaal-pictogrammen zijn direct beschikbaar in onze apps, het overzicht in alle programma’s wordt automatisch bijgewerkt. Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. Met Pictostudio voor Office kun je onze pictogrammen aanpassen en toevoegen aan Word-documenten. PictoCanvas stelt je in staat om Visitaal-pictogrammen voor logopedie op afstand of tijdens een online vergadering in te zetten.

We bieden van alle programma’s een gratis demoversie aan waarmee je gelijk aan de slag kunt. Weet je niet zeker welke van onze producten het beste bij jouw wensen aansluit? Met dit handige overzicht kun je eenvoudig de verschillende Pictostudio-diensten met elkaar vergelijken.

Heb je een vraag of suggestie? Neem direct contact met ons op.

Meer lezen over epilepsie, verstandelijke beperking en autisme