Gepost op

Nieuwe pictogrammen voor stappenplannen en dagelijkse handelingen

pictogrammen opzoeken in pictostudio pro
Pictogrammen opzoeken in Pictostudio Pro, met de recent toegevoegde pictogrammen geselecteerd.

De zomermaanden benutten we bij Spelpartners om nieuwe pictogrammen te ontwerpen en om verder te werken aan Pictostudio Pro. Wanneer je in de testversie van Pictostudio Pro werkt merk je al gauw dat we voor deze applicatie met een andere blik naar de pictogrammen-bibliotheek moeten kijken: met Pictostudio Pro kun je heel makkelijk stappenplannen en dagschema’s maken, of bijvoorbeeld een recept.

Dat betekent ook dat we meer pictogrammen nodig hebben die de verschillende stappen van een proces uitbeelden. Nu ligt de nadruk vooral op losse begrippen. Neem bijvoorbeeld het begrip ‘aankleden’. Nu hebben we daar één pictogram voor, maar wanneer je een stappenplan wil maken voor aankleden moet je die handeling eigenlijk opdelen in kleine stappen: kleren uitzoeken, kleren klaarleggen, onderbroek aantrekken, t-shirt aantrekken, broek aantrekken etc.. Dat betekent dat je een heel cluster aan pictogrammen moet ontwerpen rondom het begrip ‘aankleden’ en dat je die verwante pictogrammen ook gemakkelijk moet kunnen vinden als je een stappenplan wilt maken. Zoeken in meer dan 1.600 pictogrammen wordt anders wel heel tijdrovend.

Gelukkig hebben we daar vanaf het begin al rekening mee gehouden en kun je straks in Pictostudio Pro gemakkelijk zoeken op verwante begrippen, synoniemen en tags.

Een voorbeeld van een eenvoudige instructie met aangepaste pictogrammen in Pictostudio Pro

Natuurlijk blijven we ook ‘gewoon’ nieuwe pictogrammen ontwerpen, zoals deze week het pictogram voor ‘snuiten,’ je begrijpt soms niet waarom we daar nog geen pictogram voor hadden!

We laten ons bij de keuze voor nieuwe begrippen leiden door vragen van gebruikers die we binnenkrijgen via mail en Whatsapp (we hebben met een aantal instellingen die Pictostudio voor Office gebruiken WhatsApp-groepjes van gebruikers gemaakt, zo krijgen we nieuwe begrippen aangereikt en denken de eindgebruikers al actief mee tijdens het ontwerpproces).

De nieuwe gratis pictogrammen van deze week

  • Pictogram huiswerk laptop
  • Pictogram huiswerk
  • Pictogram lopen met smartphone
  • Pictogram met de smartphone
  • Pictogram neus snuiten
  • Pictogram ontlasting
  • Pictogram pakje drinken
  • Pictogram proefjes doen
  • Pictogram smartphone in bed
  • Pictogram iemand spugen

Naast het ontwerpen van nieuwe pictogrammen zijn we ook hard bezig met het opfrissen en aanpassen van de bestaande pictogrammen: de originele bibliotheek is inmiddels behoorlijk gedateerd, dat merk je vooral bij pictogrammen voor bijvoorbeeld ‘telefoon’ en ‘computer’.

Pictostudio voor Office is heel eenvoudig in het gebruik, bekijk hier de instructievideo’s.

Wil je Pictostudio voor Office eerst vrijblijvend testen? Dat kan heel eenvoudig!

Heb je ook een verzoek of mis je een pictogram? Laat het ons weten via het contactformulier.