Geplaatst op

Nieuwe en vernieuwde pictogrammen voor ondersteunde communicatie in Pictostudio

We zijn continu bezig met het vernieuwen van de pictogrammen in Pictostudio. Sommige pictogrammen zijn meer dan 20 jaar geleden ontworpen, toen er nog geen smartphones en emoji’s waren, en zijn hoognodig toe aan een make over. Bijvoorbeeld het pictogram blij: de nieuwe versie sluit beter aan bij de bekende emoji’s die we allemaal kennen en gebruiken.
We bleken nog geen goede pictogrammen te hebben voor ‘lekker’ en ‘vies’, dus ook die hebben we toegevoegd. Dit zijn de nieuwe en vernieuwde pictogrammen van deze week:

  • Pictogram Blij
  • Pictogram Dagcentrum
  • Pictogram School
  • Pictogram Huis
  • Pictogram Buro
  • Pictogram Lekker
  • Pictogram Brood en melk
  • Pictogram Vies
  • Pictogram Koekenpan
  • Pictogram Betalen

Pictogrammen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking gebruiken in communicatie

Visitaal-pictogrammen zijn een laagdrempelig en hulpmiddel voor iedereen die ondersteuning kan gebruiken met communiceren. Ze zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met gesproken taal. De eenvoudige zwart-wit pictogrammen zijn ontworpen in samenwerking met deskundigen uit de praktijk zoals logopedisten en communicatiedeskundigen. Ze worden veel toegepast door logopedisten, op instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, bij gezinnen thuis maar ook in het speciaal onderwijs en bij hulp en onderwijs aan anderstalige nieuwkomers zijn deze duidelijke pictogrammen al jaren populair.
Met de software van Pictostudio kan iedereen zelf deze pictogrammen gebruiken indagschema’s, stappenplannen, instructie en cliëntcommunicatie.

corona-pictogrammen-dagschema

Met Pictostudio Pro maak je zelf in de browser dagschema’s, een stappenplan of een weekschema met pictogrammen.

In Pictostudio voor Office bewerk je een pictogram in Pictostudio en plaats je het vervolgens in WORD of een ander Office-document.

Je hebt de keuze tussen 2 pakketten: Pictostudio voor Office en Pictostudio Pro
Beide programma’s bevatten de hele bibliotheek met ruim 2.000 Visitaal-pictogrammen en alle bewerkingsmogelijkheden. Zowel Pictostudio voor Office als Pictostudio Pro worden wekelijks automatisch aangevuld met nieuwe pictogrammen. 

Elke week voegen we nieuwe pictogrammen toe: met een licentie hebt kun je ze meteen bewerken en gebruiken: wanneer je Pictostudio opnieuw opstart (Pictostudio voor Office) of je browservenster ververst (Pictostudio Pro) worden de nieuwe pictogrammen automatisch geladen in het programma. Klik links in de menubalk op ‘Recent toegevoegd’ en ze verschijnen in beeld.